Hlavou dolů. Reportér Radiožurnálu si během Aviatické pouti vyzkoušel akrobatické létání

Do Pardubic zavítala Aviatická pouť. Kromě přehlídky letadel je k vidění i synchronizované létání v podání Flying Bulls. Jaké to je, být součástí letky, si vyzkoušel také reportér Radiožurnálu.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupinu tvoří čtyři letadla, která létají společně a během letu drží formaci ve tvaru čtverce. Do jednoho z letadel nastoupil při cvičném letu i reportér Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportér Radiožurnálu František Kuna usedl společně s pilotem do akrobatického letadla. Poslechněte si reportáž z letu

„Za tohle se škubne a padák se otevře. Ale to dneska není v plánu,“ uklidňuje Miroslav Krejčí, jeden z pilotů. Padák je totiž nezbytnou výbavou posádky.

Následuje přesun do kabiny letadla, připoutání a posléze už se rozduní motory. Celá letka Flying Bulls se řítí po ranveji a stále nezapomíná precizně držet formaci.

Že je tento druh sportu pro odvážné, potvrzuje i přetížení, které na členy posádky působí. V jednom okamžiku dosahuje až 4G.

Obrat hlavou vzhůru, posléze se letadlo narovnává a zatlačí reportéra Františka Kunu do sedačky. A hned zase obrat za levou rukou.

Všechny čtyři stroje najednou přistávají. Dosednutí bylo hladké. „Tak jsme doma,“ hlásí pilot Miroslav do vysílačky. Reportér Radiožurnálu mezitím sundává sluchátka a vstřebává zážitky. „Jste frajeři,“ loučí se s piloty letky.

František Kuna Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme