Skvělá Seemanová. Česká plavkyně ovládla volný způsob na 200 metrů a stala se mistryní Evropy

Plavkyně Barbora Seemanová dotáhla své tažení evropským šampionátem v Budapešti až k titulu na 200 metrů volný způsob. Po nejrychlejších časech v rozplavbách i semifinále vylepšila ve finále vlastní český rekord o 69 setin na 1:56,27 a v těsném závěru porazila o dvě setiny úřadující mistryni světa a světovou rekordmanku Federicu Pellegriniovou z Itálie.

Aktualizováno Budapešť (Maďarsko) (Aktualizováno: 20:10 20. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká plavkyně Barbora Seemanová během závodu na 400 metrů

Česká plavkyně Barbora Seemanová během závodu na 400 metrů | Foto: Kim Hong-Ji | Zdroj: Reuters

Jednadvacetiletá Seemanová se postarala o první český titul z dlouhého bazénu po devíti letech, kdy v maďarském Debrecínu triumfovala prsařka Petra Chocová na padesátce.

Prvních 150 metrů obracela Seemanová na druhém místě v kontaktu s obhájkyní titulu Charlotte Bonnetovou z Francie. Rozhodovalo se v poslední padesátce, kdy Seemanová udržela za sebou čtyřnásobnou mistryni Evropy této disciplíny Pellegriniovou i mohutně finišující Britku Freyu Andersonovou.

Seemanová na kraulařské padesátce na mistrovství Evropy opět překonala český rekord a byla osmá

Číst článek

„Já jsem nadšená. Tím, že jsem musela odpískat čtyřstovku, tak jsme se s trenérkou víc soustředily ke konci na rychlosti, abych byla dostatečně rychlá i na tu stovku a padesátku, abych nedopadla úplně ostudně. Jsem strašně ráda, že se to nakonec podařilo, a tohle jsou jenom bonusy," sdělila pro Radiožurnál čerstvá mistryně Evropy.

Seemanová tak zlatem ozdobila své premiérové mistrovství Evropy v dlouhém bazénu. Když se před třemi lety v Glasgow konal tento šampionát naposledy, nezúčastnila se, protože se chystala na mládežnickou olympiádu. Tam získala dvě zlaté medaile.

Mezi dospělými se medailovým pozicím přiblížila v roce 2019, kdy na evropském šampionátu v krátkém bazénu skončila těsně pátá. Dnes na začátku olympijské sezony usedla po životním výkonu na evropský trůn. Na stupních vítězů marně bojovala se slzami dojetí a pod rouškou vyvedenou v národních barvách si broukala národní hymnu.

Naposledy někdo z českých bazénových plavců vybojoval na jakékoliv velké akci medaili v roce 2013, kdy na ME v krátkém bazénu získala tři individuální cenné kovy a štafetový bronz znakařka Simona Kubová, tehdy ještě jako Baumrtová.

Ta dnes v Budapešti neúspěšně usilovala o postup do finále závodu na 100 metrů. V semifinále zlepšila o třináct setin čas z rozplavby, ale znovu se nedostala pod minutu a výkonem 1:00,43 obsadila 13. příčku. Od postupu do finálové osmičky ji dělilo 43 setin.

Podobně si vedla na 200 metrů prsa další olympionička Kristýna Horská. V semifinále si oproti rozplavbě polepšila o 1,3 sekundy na 2:26,11. I jí to stačilo jen na třináctou příčku. Na postup do finále by potřebovala výrazně vylepšit vlastní český rekord 2:25,24.

Martin Charvát, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme