Český baseball je na vzestupu, reprezentace letos sbírala úspěchy napříč kategoriemi

Baseball nepatří v Česku mezi nejsledovanější sporty. Nicméně alespoň do širšího povědomí lidí se snad čeští reprezentanti letos dostali. Na mistrovství Evropy skončili pátí, ale v sestavě skoro jen s amatéry z domácí ligy porazili pozdější šampiony Nizozemce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baseball, ilustrační foto

Baseball, ilustrační foto | Zdroj: Baseball Czech

Díky tomu se udrželi i ve hře o postup na olympiádu do Tokia. V kvalifikačním turnaji pak Češi neuspěli, ale zase jako jediní vyhráli nad nakonec postupujícími Izraelci.

„Byť jsme nepostoupili, mám z toho strašně dobrý pocit. Program máme dobře nastavený a podtrhuje to i titul mistrů Evropy do 23 let,“ uvedl pro Radiožurnál předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český baseball zažil vydařený rok. Více v příspěvku Jakuba Kanty

Nejdůležitější a nejviditelnější jsou ovšem jako vždy výsledky seniorského mužského národního týmu.

„Jsme na začátku, dostali jsme se na úroveň, na jaké jsme chtěli být. Je to o práci do budoucna, o zabudování nových mladých hráčů. Aby věděli, jak mají hrát, trénovat, dostat se do Států. Cílem je získat tu medaili a dostat razítko na to, že náš program jde správnou cestou,“ řekl dvaatřicetiletý reprezentant se zkušenostmi z nižších zámořských soutěží Jakub Hajtmar, který je jedním z pilířů A týmu a jeho součástí už je 14 let.

„Vývoj je neskutečný, od doby, kdy jsem začínal, je to dnes neporovnatelné. Jako bychom srovnávali amatéry s profesionály,“ popsal Hajtmar, polař draftovaný do MLB Minnesotou.

Češi hledají posily i v zahraničí

Kromě zapracování talentů existuje ještě jedna cesta ke zkvalitnění týmu. A často je rychlejší a v Evropě běžnější – naturalizování profesionálů.

Washington slaví po 95 letech triumf v baseballové Světové sérii, místní Nationals porazili Houston

Číst článek

„Holanďani nebo Italové mají na svém rosteru patnáct hráčů, kteří hrajou celý rok v Americe, pak je zavolají a oni vyhrají mistrovství Evropy. Pro nás bude obrovským přínosem, když budeme schopni dostat do nároďáku tři čtyři hráče, kteří hrají nadstandardní baseball v Americe a pomůžou nám v důležitých zápasech převážit misky vah na naši stranu,“ popsal Hajtmar.

Jenže česká legislativa je v tomto trochu specifická a získat tady občanství není nejjednodušší, což už se Petr Dittrich přesvědčil. Lanaří totiž americké bratry Alexe a Erica Sogardovi, kteří mají české předky.

„Jeden je stabilní hráč MLB a druhý je jeho bratr, který už za nás hrál na World Baseball Classic. Už jsme udělali nějaké kroky a máme v podstatě dva slušné hráče, kteří by měli mít brzy české občanství, brání tomu už jen nějaká administrativa,“ dodal Ditrich.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme