Čeští basketbalisté v závěru zdolali Bulharsko, postup na mistrovství světa ale ve svých rukou nemají

Čeští basketbalisté porazili v Pardubicích v kvalifikaci o postup na mistrovství světa Bulharsko 83:80 a připsali si ve čtvrtém zápase první výhru. Rozhodl o tom trojkou 1,7 sekundy před koncem Martin Peterka. Boj o tři postupová místa ze čtyřčlenné skupiny F do další fáze už ale nemají svěřenci trenéra Ronena Ginzburga ve svých rukou. K tomu potřebovali Bulhary po čtvrteční porážce v Botevgradu 70:79 zdolat o deset či více bodů.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český basketbalista Vojtěch Hruban v souboji s Bulharem Dimitarem Dimitrovem

Český basketbalista Vojtěch Hruban v souboji s Bulharem Dimitarem Dimitrovem | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

Nejlepším střelcem utkání byl s 29 body český kapitán Vojtěch Hruban, pivot Peterka si stejně jako v minulém souboji s Bulhary připsal double double, tentokrát za 25 bodů a 10 doskoků. Zbývající duely úvodní části kvalifikace sehraje český tým 1. července doma proti Bosně a Hercegovině a o tři dny později v Litvě.

‚Postavíme se k tomu po svém.‘ Čeští basketbalisté plánují podpořit Ukrajinu, FIBA je ale proti

Číst článek

Český tým nastoupil při hymně před zápasem s modro-žlutými stužkami a držel i vlajku Ukrajiny, které vyjádřil podporu při ruské agresi. Následovala ještě půlminuta potlesku pro vzdorující zemí, při které také držel český tým před sebou u střídačky dvě ukrajinské vlajky.

Ginzburgovu výběru se vstup do zápasu podařil a díky jedenáctibodové šňůře vedl už 13:3, když na tři trojky v řadě, z nichž dvě dal Martin Peterka a jednu Ondřej Sehnal, navázal košem kapitán Vojtěch Hruban. Jeho trojka navíc poslala Čechy do největšího náskoku 11 bodů.

Do konce první čtvrtiny se ale vedení rozplynulo a stav 25:25 zařídil naturalizovaný Američan Dee Bost, hvězda prvního souboje.

Druhou desetiminutovku načal trojkou Vasil Bačev a Bulhaři šli podruhé od úplného úvodu utkání do vedení a za chvíli jej navýšili na šest bodů. Češi se vrátili do vedení sedmibodovou šňůrou, kterou načal Tomáš Kyzlink a trojkou a dvěma úspěšnými trestnými hody dokonal Peterka. Do poločasové pauzy šel Ginzburgův výběr s jednobodovým náskokem 41:40.

Basketbalista Satoranský mění počtvrté za rok v NBA dres, ze San Antonia odchází do Washingtonu

Číst článek

Druhou půli načal trojkou Hruban, ale Bulhaři se brzy vrátili do vedení. Narostlo dvakrát až na pět bodů díky trojkám Pavlina Ivanova, který hned odpověděl na Peterkovu trefu z dálky. Do konce třetí čtvrtiny stáhli domácí manko na 56:58.

Závěrečnou část zahájil další trefou z dálky Bačev, ale Hrubanova trojka v čase 31:52 poslala do vedení 64:63 český tým. Po koši Martina Kříže a další Hrubanově trojce vedl Ginzburgův výběr o šest bodů.

Ve 36. minutě po Kyzlinkově koši z dálky byl český náskok dvouciferný a vzápětí po jeho dalším koši jedenáctibodový. Jenže bulharský finiš korunoval 24 sekund před koncem vyrovnáním na 80:80 trojkou Bost, který ale pak průnik úspěšně nezakončil a na druhé straně rozhodl Peterka.

Výsledky kvalifikace o mistrovství světa

Bulharsko - ČR 83:80 (25:25, 41:40, 56:58)

Sestava a body ČR: Hruban 29, Peterka 25, Kyzlink 13, Sehnal 10, P. Bohačík 1 - Kříž 3, Půlpán 2, Kovář, Vyoral, Bálint, Mareš.

Nejvíce bodů Bulharska: Janev 17, Marinov 16, P. Ivanov 14.

Fauly: 21:22. Trestné hody: 20/15 - 16/9. Trojky: 12:13. Doskoky: 40:39.

Litva - Bosna a Hercegovina 77:56.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme