Basketbalisty čeká boj o mistrovství Evropy, vyhrávat ale nemusí. ‚Je to zvláštní,‘ říká Hruban

Čeští basketbalisté zažijí situaci, kterou běžně neznají. V Pardubicích v pátek rozehrají kvalifikaci o postup na evropský šampionát, na kterém mají ale už dopředu jako jeden z pořadatelů účast zaručenou. V rozhvoru pro Radiožurnál se k tomu vyjádřili trenér Ronen Ginzburg a kapitán Vojtěch Hruban.

Pardubice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Hruban se raduje s Jaromírem Bohačíkem (číslo 17) z postupu do osmifinále na mistrovství světa

Vojtěch Hruban se raduje s Jaromírem Bohačíkem (číslo 17) z postupu do osmifinále na mistrovství světa | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Svými výkony na posledním mistrovství světa získali čeští basketbalisté hodně fanoušků a teď by o ně neradi přišli. Hlavně kvůli nim chtějí hrát v kvalifikaci, i když už mají jako pořadatelé účast na šampionátu jistou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg se s takovou situací ještě nesetkal

„Je to hodně zvláštní,“ myslí si nový kapitán české mužské basketbalové reprezentace Vojtěch Hruban a izraelský trenér Ronen Ginzburg dodává:

„V takové situaci jsem, ještě nebyl. Když ostatní týmy hrají o tak důležitou věc, jakou je  postup na evropský šampionát, a my v podstatě pouze pro fanoušky, může nás to dostat do zvláštních situací. Uvidíme.“

Basketbalový Trenér roku Ginzburg o Česku: Už se tu necítím jako cizinec, přál bych si získat občanství

Číst článek

Je to poprvé v historii, co pořádající stát Eurobasketu musí odehrát kvalifikaci – nemusí ovšem skončit na postupových příčkách, aby si pak základní skupinu mistrovství v Praze zahrál.

„Je to taková úleva, ale na druhou stranu to bereme, že jsou to zápasy jako každé jiné. Chceme vyhrát a ukázat se fanouškům, na které se moc těšíme, protože to je po mistrovství světa náš první zápas, tak doufáme, že budeme zase rozdávat radost,“ ubezpečuje Hruban – jeden ze sedmi basketbalistů šestého výběru z posledního světového šampionátu v Číně – že ani on ani jeho spoluhráči motivaci složitě hledat nemusí.

Ukázat se a neudělat ostudu

„Zaprvé jde o kontakt s našimi fanoušky. Zadruhé – pokaždé, když se můžeme sejít a zatrénovat, se hodí. Zatřetí – ukázat se dostanou příležitost ti, kteří toho v minulosti třeba tolik neodehráli nebo v národním týmu začínají úplně. Takových tu pár máme. Chci je vidět při zápase, prověřit je. Ne všichni se ale dnes na palubovku dostanou,“ vysvětluje Ronen Ginzburg.

„Kdybychom začali prohrávat s Dánskem, tak by to bylo špatné, to nikdo nechce. To bude naše hlavní motivace. Stejně jako v Číně, když ostatní týmy mluvily o únavě a nás dopředu hnala hlava a věděli jsme, že na nás doma kouká hodně lidí a nesmíme si utrhnout ostudu,“ potvrzuje Vojtěch Hruban před úvodním kvalifikačním duelem českých basketbalistů s Dánskem startuje v Pardubicích ve 20 hodin a 10 minut.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme