Čeští basketbalisté porazili Bosnu 85:80 a po dlouhých 37 letech pojedou na mistrovství světa

Čeští basketbalisté si poprvé v samostatné historii zahrají mistrovství světa, na kterém naposledy startovalo v roce 1982 tehdejší Československo. Definitivu postupu si zajistili výhrou 85:80 v Bosně a Hercegovině, po které se čtyři kola před koncem kvalifikace dělí o vedení ve skupině K s Francií s náskokem tří výher na pronásledovatele a už nemohou přijít o jedno ze tří postupových míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sarajevo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští basketbalisté

Čeští basketbalisté | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Svěřenci trenéra Ronena Ginzburga naplno využili skutečnost, že na toto kvalifikační okno měli k dispozici nejsilnější tým i s Tomášem Satoranským a Janem Veselým a vybojovali potřebné výhry nad Ruskem a nyní nad Bosnou. V Sarajevu byli oporami Blake Schilb (20 bodů), Vojtěch Hruban (17) a zejména Satoranský, který k 22 bodům přidal devět doskoků a šest asistencí.

Z nymburského asistenta do čela reprezentace. Trenér Ronen Ginzburg už bere Česko jako druhý domov

Číst článek

Češi se mohou těšit, že se za 348 dní podívají do Číny, která bude od 31. srpna do 15. září hostit světový šampionát v osmi městech. Dosud mají účast jistou jen domácí tým, Nigérie, Tunisko, Řecko a Německo.

Pro český mužský basketbal jde o historický úspěch. Od rozdělení Československa v roce 1993 startovala reprezentace jen pětkrát z třinácti možností na mistrovství Evropy, kde bylo nejlepším výsledkem sedmé místo v roce 2015. Na účast na mistrovství světa dosud národní tým nemohl ani pomýšlet, pomohla ale změna kvalifikačního systému.

Češi v Sarajevu nehráli svůj nejlepší zápas, občas zbytečně ztráceli míče a nedařila se jim tolik střelba, přesto v první půli dvakrát vedli o devět bodů díky kolektivnímu výkonu, zatímco soupeř spoléhal na své individuality Jusufa Nurkiće a Džanana Musu, kteří si často vystačili sami. Díky nim se hostům nepovedlo soupeře ještě více odstřihnout a naopak do poločasu se domácí dotáhli.

Oproti zápasu s Ruskem se Češi trápili pod košem, kde dominoval pivot z NBA Nurkić, autor 19 bodů a 15 doskoků, navíc oba hlavní čeští pivoti Veselý a Ondřej Balvín se v úvodu druhé půle dostali do problémů s fauly a Bosňané získávali zápas pod kontrolu.

Čeští basketbalisté v kvalifikaci na mistrovství světa podruhé uvízli při cestě na zápas na letišti

Číst článek

Jenže důležité dvě těžké trojky zaznamenal Hruban a znovu nastartoval český výběr. Poté převzal štafetu Schilb a dal devět českých bodů v řadě. Jenže dvě trojky zase udržely domácí v těsném kontaktu.

V úvodu poslední čtvrtiny se vyfauloval Veselý, který stihl odehrát jen 17 minut. Bez něj se český tým trápil na doskoku, ale roli lídra potvrdil Satoranský, který pod košem skvěle vypomáhal a táhl rychlé brejky, které držely hosty nad vodou.

Satoranský byl hlavním strůjcem výhry a vedle útoku udělal i hodně „černé práce“. Mimo jiné vybojoval dvě prorážení na Nurkićovi, který se tak dvě minuty před koncem vyfauloval a nebyl domácím k dispozici ve chvíli, kdy Češi už neměli na hřišti vyfaulovaného Veselého a Balvína. Češi zkušeně dovedli zápas k vytoužené výhře. Klíčový koš na čtyřbodový rozdíl dal 35 sekund před koncem opět Satoranský, který podobně rozhodl zápas s Ruskem.

Kvalifikace mistrovství světa basketbalistů:
Skupina K:
Bosna a Hercegovina - ČR 80:85 (18:22, 37:38, 60:60)
Nejvíce bodů: Nurkić 19, Kikanovič 18, Musa 15, Atič 13 - Satoranský 22, Schilb 20, Hruban 17, Kříž 12. Fauly: 24:27. Trestné hody: 38/24 - 24/20. Trojky: 4:7. Doskoky: 46:39.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme