Čeští basketbalisté zvládli utkání v Litvě a postupují do další části kvalifikace mistrovství světa

Čeští basketbalisté porazili v závěrečném kole základní skupiny F v Klajpedě domácí Litvu 83:72 a postoupili do další fáze kvalifikace o mistrovství světa 2023. Soupeři, který dosud vyhrál všech pět duelů, připravili první porážku a mohou se spolu s ním těšit na další duely s Francií, Černou Horou a Maďarskem. Doplní je ještě Bosna a Hercegovina, nebo Bulharsko. Tomáš Satoranský přispěl k výhře jako nejlepší střelec utkání 21 body.

Video Klajpeda (Litva) (Aktualizováno: 21:54 4. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský litoval chyb na konci zápasu

Český basketbalista Tomáš Satoranský | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Češi dokázali proti Litevcům ukončit devítizápasovou šňůru neúspěchu a vyhráli nad nimi poprvé od 27. srpna 2006, kdy v přípravě v Opavě zvítězili 85:79. V soutěžním zápasem je porazili naposledy 21. června 1999 na mistrovství Evropy v Dijonu (78:62).

Vítej doma, hlásí Barcelona. Basketbalista Satoranský se šesti letech v NBA vrací do Evropy

Číst článek

V kvalifikaci budou Češi pokračovat 24. a 27. srpna, předtím je čekají v Pardubicích a Hamburku přípravné turnaje na zářijový Eurobasket v Praze a případně v Berlíně.

Na první koš čekala zcela zaplněná Švyturio Arena pro více než 6000 diváků dvě minuty a 11 sekund, než se prosadil Jaromír Bohačík. Za Litevce odpověděli Laurynas Birutis a trojkou Tadas Sedekerskis, pak pěti body otočil stav na 7:5 Satoranský a Češi už domácí do vedení nepustili.

Od stavu 9:9 se naopak díky smeči Ondřeje Balvína po akci Tomáše Kyzlinka a Bohačíkově trojce utrhli na pětibodový rozdíl a v poslední minutě úvodní čtvrtiny vedli už dvouciferným rozdílem.

Český náskok narůstal, protože na začátku druhé čtvrtiny zakončil dvě akce Patrik Auda a sedm bodů v řadě týmu nastřílel Kyzlink. Bylo z toho vedení 34:17. Na trojku Gytise Masiulise měl stejnou odpověď David Jelínek. Tomas Dimša také uspěl z dálky a pomohl domácím snížit ztrátu o devět bodů. I tak Kyzlink s Balvínem zajistili poločasový náskok 45:32.

Litva dotahovala

Nástup po pauze vyšel Litevcům. V bodově chudé pasáži se nejdříve prosadil Masiulis, trojku přidal Karolis Lukošiunas, dva trestného hody Birutis a Ignas Brazdeikis další trefou z dálky snížil na tříbodový rozdíl. Českou pasáž čtyř minut a 15 sekund bez bodu ukončil dvěma šestkami Satoranský.

Pak zareagoval i v době, kdy se výběr Kazyse Maksvytise přiblížil na 49:50. Dal trojku a hned se přidal košem s potrestaným faulem Kyzlink. Jelínkovou akcí a Audovým zakončením v posledním okamžiku třetí desetiminutovky Češi unikli na 61:52.

Další Audův koš znamenal náskok 11 bodů a Ginzburgův tým přes snahu domácích držel dvouciferní rozdíl. Mezi 34. a 36. minutou se Češi díky Balvínovi, Satoranskému a Kyzlinkovi dostali šňůrou 10:0 do vedení už 75:55.

V závěru se ještě Litevci přiblížili na osm bodů, ale Češi udrželi dostatečný náskok na to, aby do další fáze překlopili bilanci ze vzájemných zápasů na svou stranu po listopadové prohře v Opavě 66:74. Dál jdou se třemi výhrami a třemi porážkami.

„Zvýšili tlak, fanoušci je zbláznili, takže jim to na chvilku vycházelo, ale my jsme to pak dokázali uklidnit. Zkušenosti z takových zápasů už máme a zvládli jsme to s menšími problémy dobře,“ řekl Radiožurnálu o tlaku domácích Ondřej Balvín.

„Obrovská úleva. Tento dvojzápas byl docela náročný, evropský basketbal je podle mě fyzicky o trochu dál než NBA, v těchto zápasech navíc jde o všechno. Převládá ale hlavně radost z toho, že se nám tady podařilo vyhrát,“ těšilo Tomáše Satoranského

Sestřih zápasu Litva - Česká republika

Litva - Česko 72:83 (13:23, 32:45, 52:61)

Sestava ČR: Satoranský 21, J. Bohačík 9, Balvín 8, Hruban 3, Kříž - Kyzlink 18, Auda 14, Jelínek 10, Peterka, Sehnal.

Nejvíce bodů Litvy: Brazdeikis 13, Grigonis 11, Masiulis 10.

Fauly: 27:26. Trestné hody: 28/20 - 23/14. Trojky: 8:5. Doskoky: 31:38.

Miroslav Lenc, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme