Ginzburg nominoval na olympijskou kvalifikaci. Jádro úspěšného týmu zůstává, nechybí Satoranský a Veselý

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg vybral konečnou dvanáctku hráčů pro olympijskou kvalifikaci v kanadské Victorii. Ze širšího kádru se do týmu nevešli rozehrávač Ondřej Hanzlík z Baskonie, pivot Luboš Kovář z Nymburka a křídelníci Richard Bálint z Brna, David Böhm z Northern Kentucky University a Jan Zídek z Pepperdine. Naopak nechybí hvězdy Tomáš Satoranský ani Jan Veselý. Tým odletí bojovat o účast pod pěti kruhy v Tokiu v pátek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský si zpracovává míč v zápase s Austrálií

Tomáš Satoranský si zpracovává míč v zápase s Austrálií | Foto: Václav Mudra/ ČBF | Zdroj: ČBF/Václav Mudra

V nominaci je devět hráčů z týmu, který si účast v olympijské kvalifikaci zajistil historickým šestým místem na mistrovství světa v Číně v roce 2019.

Kapitán Hruban bude basketbalistům v olympijské kvalifikaci chybět. Jde na operaci s Achillovou šlachou

Číst článek

Vedle hvězdy Tomáše Satoranského z Chicaga z NBA, který se jako jediný připojí k mužstvu až přímo ve Victorii, jsou to Patrik Auda z Jokohamy, Ondřej Balvín z Bilbaa, Jaromír Bohačík ze Štrasburku, Lukáš Palyza z Nymburku, Martin Peterka z Braunschweigu, Blake Schilb z USK Praha, Jakub Šiřina z Opavy a Tomáš Vyoral z Pardubic.

Z úspěšného tažení v Číně chybí jen bývalý kapitán Pavel Pumprla, který po turnaji uzavřel reprezentační kariéru, a kvůli zranění pivot Martin Kříž i současný kapitán a křídelník Vojtěch Hruban z Nymburka, o jehož neúčasti se definitivně rozhodlo až v posledních dnech.

V kvalifikaci o minulou olympiádu v Riu de Janeiro v roce 2016, kde v semifinále kvalifikačního turnaje v Bělehradu podlehli Srbsku, bojovali ze současného kádru Auda, Palyza, Satoranský, Šiřina, Schilb i Jan Veselý. Pivot Fenerbahce Istanbul se do kádru vrátil poprvé od duelu 16. září 2018 v Sarajevu proti Bosně a Hercegovině, kde si Češi v kvalifikaci definitivně zajistili účast na mistrovství světa v Číně.

Další místa zaujali rozehrávač Ondřej Sehnal z USK Praha a křídelník Patrick Samoura z Cochise College, které čeká první velký turnaj v kariéře. „Všichni mladí, kteří se zapojili do téhle přípravy, získali skvělé zkušenosti,“ uvedl Ginzburg.

„Patrick nám dodává agresivní obranu, hraje opravdu intenzivně. To je pro nás důležité. Jemu to pak přináší další možnosti zahrát si na takové úrovni. Ondřej s námi už pár zápasů odehrál. Myslím, že každý z nich pro něj byl dobrý,“ doplnil Ginzburg.

Příprava bez opor

V přípravě sehrál český tým pět utkání - v Praze dva duely s Finskem (78:65 a 93:85) a na turnaji v Hamburku zápasy s domácím Německem (62:95), s Itálií (71:83) a s Tuniskem (85:55).

Katastrofální výkon, výbuch, hodnotí trenér Svitek konec českých basketbalistek na mistrovství Evropy

Číst článek

Při třech výhrách a dvou porážkách Ginzburg ještě neměl k dispozici vedle Satoranského kvůli klubovým povinnostem Bohačíka a také Veselého, který se připojil po náročné sezoně a zranění kotníku z jejího závěru až ve středu. „Kdybychom tuhle sestavu měli pohromadě dva nebo tři týdny, hráli bychom skvěle,“ prohlásil Ginzburg.

„Je to škoda, že jsme nemohli trénovat spolu a budeme mít jen čtyři společné tréninky se Satym. Doufám ale, že se stane zázrak nebo spíš projeví přirozená chemie mezi těmito hráči, kterou měli v minulosti. Tomu věřím,“ prohlásil Ginzburg.

Už na začátku sezony přišel o Víta Krejčího, který si přetrhl zkřížený vaz v kolenu ještě v dresu Zaragozy před draftem NBA, na kterém jej získala Oklahoma City.

V Kanadě sehrají Češi ve skupině B zápasy s Tureckem (1. července od 4.35 SELČ) a o den později ve stejném čase s Uruguayí. První dva celky - stejně jako ze skupiny A, kterou tvoří domácí Kanada, Řecko a Čína - postoupí do play-off. Na olympiádu postoupí jen jeden tým, takže cesta do Tokia vede přes úspěch v semifinále i finále.

Nominace českých basketbalistů na olympijskou kvalifikaci v kanadské Victorii:

Rozehrávači: Ondřej Sehnal (USK Praha), Jakub Šiřina (Opava), Tomáš Vyoral (Pardubice), Tomáš Satoranský (Chicago Bulls/NBA).

Pivoti: Patrik Auda (Jokohama/Jap.), Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.), Martin Peterka (Braunschweig/Něm.), Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.).

Křídla: Lukáš Palyza (Nymburk), Blake Schilb (USK Praha), Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.), Patrick Samoura (Cochise College/ACCAC).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme