Děčínští basketbalisté snížili stav finálové série s Opavou na 1:2 a vynutili si čtvrtý duel

Basketbalisté Děčína vyhráli třetí finále ligy doma nad Opavou 89:67 a snížili stav série na 1:2 na zápasy. Svěřenci trenéra Tomáše Grepla odmítli korunovaci soupeře a vynutili si čtvrtý duel, který budou ve čtvrtek hostit Slezané.

Děčín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

(Zleva) Filip Zbránek z Opavy, Filip Kroutil z Děčína a Dylan David Carl z Opavy

(Zleva) Filip Zbránek z Opavy, Filip Kroutil z Děčína a Dylan David Carl z Opavy | Foto: Ondřej Hájek | Zdroj: ČTK

K vítězství Severočechů přispěl 33 body Matěj Svoboda, s 23 body mu sekundoval Ty Nichols, jemuž o jednu asistenci unikl double double. Opavě nepomohlo k poslednímu kroku k historicky pátému titulu a prvnímu od roku 2003 ani 21 bodů kapitána Jakuba Šiřiny.

Kontroverze ve finále basketbalové ligy. Děčín přišel o čas na vyrovnání, sudí mají pozastavenou činnost

Číst článek

Děčín nastoupil bez opor Anthonyho Waltona a kapitána Tomáše Pomikálka, kteří sice dohráli se zraněním nedělní druhý zápas v Opavě, ale jsou dlouhodobě mimo hru. Slezané už za necelé čtyři minuty unikli do náskoku 15:6 a deseti body se na tom podílel Šiřina. Dal dvě trojky a další přidal Martin Gniadek.

Domácí pak sice snížili na 22:23, ale Radovan Kouřil šestou trojkou Opavy z deseti pokusů zakončil první čtvrtinu. Hosté znovu získali osmibodový náskok, navíc dokázali vždy odpovědět na snížení a stejně jako v první čtvrtině šli dvakrát už do nejvyšší rozdílu o devět bodů. Děčín ale do poločasu předvedl šňůru 7:0 výhradně díky Svobodovi a zkorigoval stav na 42:44.

Po pauze sérii natáhli Filip Kroutil, Dontae Bruner a Igor Josipovič a bylo z toho vedení 48:44 a vůbec první od úplného úvodu, kdy Severočeši byli dvakrát v těsném náskoku. Opavanům se nedařila střelba z dálky a nabrali i sedmibodovou ztrátu.

Mohli se ale stále spoléhat na Šiřinu a špatnou bilanci týmu z trestných hodů vylepšil Radek Farský, který snížil na 53:54. Tentokrát dokonce desetibodovou sérií na to ale odpověděl Svoboda a týmovou ještě o další dva body natáhl Petr Macháč.

Macháč potom po dvou neproměněných trestných hodech dostal v souboji loktem od Gniadka, jehož srazil k zemi Kroutil, pro kterého kvůli tomu zápas skončil diskvalifikací. Děčín se vyrovnal i s dalším oslabením zúžené rotace a díky trojce Tomáše Jansy v 32. minutě unikl už na rozdíl 13 bodů.

Šiřina sice první opavskou trojkou od první čtvrtiny snížil na 60:70, ale hosté se na obrat nezmohli. Domácí tým navýšil náskok dokonce dvakrát až na 24 bodů a Opava už výsledek jen mírně zkorigovala.

Finále play-off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:

Děčín - Opava 89:67 (22:26, 42:44, 65:53)

Nejvíce bodů: Matěj Svoboda 33, Nichols 23, Josipovič 8 - Šiřina 21, Kouřil 13, Mokráň 8. Fauly: 25:32. Trestné hody: 31/22 - 29/14. Trojky: 7:7. Doskoky: 46:33. Stav série: 1:2.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme