'Drahý basketbale...' Hvězdný Kobe Bryant dostal Oscara za svou emotivní zpověď

Mezi oceněnými na 90. výročních Cenách Akademie byl i jeden slavný sportovec, legendární basketbalista Kobe Bryant dostal Oscara v kategorii krátkých animovaných filmů.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kobe Bryant získal Oscara

Kobe Bryant získal Oscara | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

„Nevím, jestli je to skutečné. Možná bychom jako basketbalisté měli zavřít pusu a driblovat. Jsem rád, že dokážeme i něco víc,“ řekl na pódiu po vyhlášení nejlepšího krátkého animovaného filmu Kobe Bryant v narážce na kritiku, kterou si vyslechl od příznivců prezidenta Donalda Trumpa.

Na Oscarech triumfovala romance Tvář vody. Tři billboardy bodovaly jen v hereckých kategoriích

Číst článek

Oscara dostal bývalý basketbalista Los Angeles Lakers společně s animátorem společnosti Disney Glenem Keanem za šestiminutový snímek „Dear Basketball“, u kterého je veden jako autor scénáře a producent. Hudbu zkomponoval pětinásobný držitel Oscara John Williams.

Báseň zveřejnil Bryant v roce 2015, když oznamoval, že ukončí kariéru. „Drahý basketbale, od chvíle, kdy jsem začal rolovat ponožky a střílet s nimi vysněné vítězné koše v hale Great Western Forum, věděl jsem jednu věc: zamiloval jsem se do tebe,“ začíná jeho vyznání.

Během dvaceti let v NBA se stal jedním z nejoceňovanějších basketbalistů všech dob. Má pět prstenů pro vítěze nejlepší basketbalové ligy světa, dvakrát se stal nejužitečnějším hráčem finále, jednou celé sezony. Celkem osmnáctkrát byl v All-Star týmu a má také dvě olympijská zlata.

Ocenění na Oscarech ale vzbudilo i kontroverze. Po rozjezdu kampaně #MeToo se na ceremoniálu vystupovalo proti sexuálnímu obtěžování, Bryant přitom byl z útoku obviněn v roce 2003.

Basketbalovou kariéru ukončil v dubnu 2016 a začal se věnovat filmu. Založil studio Granity, kde připravil pořad Canvas City. Další projekty s basketbalovou tématikou prý chystá.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme