V Praze se natáčí basketbalový Zlatý podraz. Hercům radí 'Ital' Jiří Welsch

Asi nejznámějším basketbalovým filmem na světě je Space Jam, ve kterém si zahrál hvězdný Michael Jordan. Jiří Welsch - jeden z nejlepších českých basketbalistů nedávné minulosti - se teď poprvé v životě ocitl v podobné roli. Je jedním z profíků obsazených ve vedlejších rolích právě vznikajícího snímku Zlatý podraz. Kvůli natáčení ale speciálně trénovat nemusel na rozdíl od hlavních hrdinů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch v dresu italské reprezentace

Jiří Welsch v dresu italské reprezentace | Zdroj: BUC-FILM Patrick Nguyen

Pravé křídlo holešovického paláce se na pár dní změnilo v basketbalovou halu, natáčí se tam totiž nový film.

Návrat po 20 letech. Basketbalista Jiří Welsch odehraje příští sezonu v Pardubicích

Číst článek

„Jsme v rozmezí let 1938 až 1951 a sport je prostředkem, jak z neobvyklé perspektivy odvyprávět úsek československých dějin. Prolíná se tam osobní život hrdinů s politikou a osobními vztahy,“ říká režisér Radim Špaček.

Snímek končí v dobách nástupu komunismu v Československu a je příspěvkem ke stému výročí od založení samostatného státu. Do kin půjde film Zlatý podraz v říjnu a má připomínat krásná vítězství nejen v basketbalu.

„Za herce jsme vybírali ty, kteří mají základní předpoklady, aby basket třeba už na škole hráli. Od srpna každý týden chodili na trénink a někteří se zlepšovali opravdu rapidně,“ všiml si režisér.

Hlavní příběhovou linii tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty k tanečnici Michelle, se kterou se seznámí právě na poválečném basketbalovém ME v Ženevě.

Představitel Franty - Filip Březina patří právě mezi nejnadanější herce-basketbalisty. „Jde mu to strašně dobře,“ chválí Radim Špaček.

„Basketbal jsem nikdy předtím nehrál, jen florbal. V červenci jsme začali trénovat a docela to šlo. Chodil jsem třeba třikrát čtyřikrát týdně, i do Grébovky si zaházet,“ přiznává studen DAMU Filip Březina.

Občas mu poradil i druhý Čech v basketbalové NBA Jiří Welsch. „Na to, že to kluci nikdy nehráli, tak klobouk dolů, kam se dokázali dostat v tak krátkém časovém období. Sem tam padne nějaká otázka, jak se postavit v jaké situaci, jak bránit. Pokyny dostáváme zvenčí, ale musíme si to říct i mezi sebou, aby to dávalo smysl,“ říká Welsch.

V tu chvíli na sobě má italský dres. Hraje totiž finálového soupeře Čechů ve Filmu Zlatý podraz.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme