‚Když můžu chci reprezentovat.‘ Jan Veselý pomůže národnímu týmu v boji o mistrovství světa

Basketbaloví fanoušci v tuzemsku se mají na co těšit. Po úspěšné první fázi kvalifikace o postup na mistrovství světa totiž Ginzburgův výběr doplní pro zářijové dvojutkání obě hlavní hvězdy - Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Veselý se do národního týmu vrací po delší době, ale s velkou chutí a vidinou účasti na turnaji v Číně.

Mariánské lázně Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Veselý

Jan Veselý | Foto: Osman Orsal | Zdroj: Reuters

„Třikrát mi to dát nemohli,“ vtipkoval pro Radiožurnál během slavnostního vyhlašování ankety Basketbalista roku evidentně dobře naložený pivot reprezentace a Fenerbahce Istanbul - Jan Veselý.

Basketbalistou roku je Tomáš Satoranský, anketu ovládl už počtvrté

Číst článek

V hlasování ho předčil jen Tomáš Satoranský, kterého on autem přivezl a pak i odvezl. V Čechách se ostravský rodák objevil po měsíci a půl - deset dní v červenci tu totiž strávil u rodičů se svojí srbskou manželkou a jejími rodiči.

Pak Veselý trénoval v Bělehradě, odkud dal vedení reprezentace vědět, že s ním trenér Ronen Ginzburg může stejně jako se Satoranským pro zářijové okno počítat.

„Pokaždé, když hrajeme spolu a můžeme pomoct týmu, je to super. Je to jiný basket, jiný systém, jiná parta kluků, než na kterou jsem zvyklý během sezony,“ přiznává třetí Čech, který si kdy vyzkoušel zámořskou NBA, ale pak se vrátil do Evropy, kde patří k nejlepším hráčům na svém postu.

Vloni a zatím ani letos se Jan Veselý v dresu národního týmu neobjevil, měl proto své důvody: „Když můžu, chci reprezentovat. Vždycky k tomu byly nějaké důvody, ať zdravotní nebo soukromé. Všichni jsme lidi.“

'Mám si dělat, co chci'

Svatba, zranění, únava po náročné sezoně, takové vysvětlení padala nejčastěji. Teď je ovšem Veselý zdraví a natěšený se skoro po třech letech zase v reprezentaci ukázat. Jeho istanbulský zaměstnavatel v čele s temperamentním koučem Obradovičem mu problémy s uvolněním po sezoně rozhodně nedělal.

„Bavil jsem se s trenérem a ten mi řekl, ať si dělám, co chci. Reprezentační okno je v dobrý čas, kdy neztratíme žádné zápasy v sezoně,“ vysvětluje Veselý.

A navíc historická šance na premiérový postup na světový šampionát do Číny v příštím roce je po první fázi kvalifikace nemalá.

„Někteří hráči měli větší role, já jsem připravený na každou roli, kterou mi trenér dá, přijmu ji. Je tam velká šance,“ tuší 213 centimetrů vysoký pivot, který absolvuje s národním týmem jeden z nemnoha tréninků v pondělí, než se 13. září představí reprezentace v sestavě s Veselým i Satoranským v domácím utkání v Pardubicích proti Rusku.

Amazing feeling to win the trophy in front of our fans. Thank you all for the support all season. I hope you enjoyed it🏆 #fenerbahce #adamsiniz

09:04 – 14. 06. 2018

313 6334

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme