Talenty odchází za moře. USK Praha znovu přichází o nadějné basketbalistky

Z kabiny třináctinásobných českých mistryň, basketbalistek USK Praha, už druhý rok po sezoně zmizí talentované Češky za moře. Devatenáctileté Kristýna Brabencová a Julie Pospíšilová v létě napodobí loňský přesun Veroniky Voráčkové na americké univerzity. A v Praze z toho radost nemají.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Julie Pospíšilová bude studovat University of Wisconsin

Julie Pospíšilová bude studovat University of Wisconsin | Zdroj: http://www.uskbasket.cz

„Bohužel nám z mladých hráček zůstává v týmu jen Veronika Šípová. Ty další dvě se rozhodly k cestě do Ameriky, takže jim přejeme hodně štěstí,“ řekla Radiožurnálu už na euroligovém Final Four Šoproni trenérka USK Natália Hejková.

Basketbalistky USK Praha jsou podeváté za sebou českými mistryněmi, ve finále porazily Žabiny Brno

Číst článek

V tu dobu už věděla, že nabyté zkušenosti talentované hráčky Julie Pospíšilová a Kristýna Brabencová v dalších letech v dresu Vysokoškolaček nevyužijí.

„Rozhodla jsem se, protože chci studovat a hrát basket zároveň, tady bohužel není taková možnost. V Americe můžu studium líp srovnat s basketem,“ přiznává po zisku domácího titulu Julie Pospíšilová.

Ani ne dvacetiletá juniorská reprezentantka už ve Spojených státech jeden rok strávila na střední školy a od té doby věděla, že se tam jednou bude chtít vrátit.

Podobně je na tom i Kristýna Brabencová: „Byl to můj sen odmalička. V rodině máme sportovní kořeny a řekli jsme si, že by to mohlo být nejlepší rozhodnutí budoucí kariéry.“

Byznys, finance a basket

Zatímco Brabencová zamíří po šampionátu dvacítek na jih USA do Tampy na univerzitu South Florida a hodlá začít nejprve všeobecné studium, Pospíšilová už se upsala University of Wisconsin a chce se čtyři věnovat byznysu a financím.

„V životě je důležitější si vyzkoušet i nějaké jiné zkoušky, je dobré poznat i jiné lidi a kulturu. Pokud se mi tam nebude líbit, vždycky se můžu vrátit do Česka nebo jiné země,“ vysvětluje Julie Pospíšilová a velmi podobně to bere i Brabencová.

Ani jedna z nich si cestu za moře nerozmyslela, ani když je v klubu přemlouvaly spoluhráčky. A určitě nejen ty.

„Ty, které mají na velký evropský basketbal, by měly vydržet práci v klubu. Pro mě je to trošku únik ze zodpovědnosti, protože tam mají své jisté. Tady je třeba zabrat a prosadit se, ne každá to vydrží,“ dodává koučka basketbalistek USK Natália Hejková.

Mrzí jí zejména odchod Kristýny Brabencové, která o něm klub informovala několik týdnů po začátku právě skončené sezony.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme