Česko - Rusko 80:78. Mistrovství světa je blízko, o vítězství nad Rusy rozhodl Satoranský

Čeští basketbalisté porazili v kvalifikaci na mistrovství světa Rusku 80:78, když o výhře rozhodl 6 sekund před koncem Tomáš Satoranský. Zápas sledovala největší návštěva v historii reprezentace.

Pardubice (Aktualizováno: 19:51 13. 9. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Češi v kvalifikaci o mistrovství světa vyhráli už šestý zápas, prohráli jediný. O prvním postupu na MS v samostatné historii mohou rozhodnout už v neděli v Sarajevu. Ve skupině K se Češi díky výhře dotáhli na vedoucí Francii. 

‚Zápas dvacetiletí.‘ Basketbalisté na klíčový duel proti Rusku čekají rekordní návštěvu

Číst článek

Do sloučené kvalifikační skupiny K vstoupili čeští basketbalisté s bilancí pěti výher a jedné porážky, navíc se do Pardubic sjeli v nejsilnější sestavě i s Janem Veselým a Tomášem Satoranským.

Největší Ruskou hvězdou je rozehrávač Alexej Šved, kterému se v úvodu zápasu dařily trojkové pokusy. Český obrat režíroval Tomáš Satoranský, střelecky se dařilo Bohačíkovi a zapojil se i veterán Blake Schilb, přesto Rus Kuragin s klaksonem první čtvrtiny snížil na 27:24 pro Čechy.

Svěřencům Ronena Ginzburga se ale nepovedla druhá čtvrtina, pečlivá ruská obrana je nepouštěla k zakončení a výsledkem bylo jen 10 českých bodů a obrat na poločasových 37:39.  

Hlavní hvězdou začátku třetí čtvrtiny byl Rus Dmitrij Chvostov, který do českého koše neomylně sázel jednu trojku za druhou, hosté jednu chvíli vedli už o 9 bodů, ale pak národnímu týmu pomohli fanoušci. V hale jich bylo 8438, nejvíc v reprezentační historii, a jejich hlasivky pomohly k trojkám Bohačíkovi s Pumprlou, rázem bylo srovnáno.

Posledních 10 minut se oba týmy přetahovaly o každý bod a střídaly se v nejtěsnějším vedení, necelých 6 sekund před koncem donesl dva body do koše Tomáš Satoranský a Rusové už nestihli vyrovnat. Šved trojku v poslední sekundě minul.

Nejlepším střelcem českého výběru by Jaromír Bohačík s 19 body, Tomáš Satoranský měl o tři méně. 

Kvalifikace mistrovství světa basketbalistů:
Skupina K:
ČR - Rusko 80:78 (27:24, 37:39, 56:58)
Nejvíce bodů: J. Bohačík 19, Satoranský 16, Schilb 13, Balvín 10, Veselý 9 - Chvostov 18, Šved 16, Kulagin 11, Klimenko 9. Fauly: 19:21. Trestné hody: 14/11 - 15/12. Trojky: 9:8. Doskoky: 44:21. Diváci: 8438.

Bulharsko - Francie 74:68 (45:44), Finsko - Bosna a Hercegovina 85:81 (43:34).

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme