Basketbalistům výhra nad Bosnou Hercegovinou na postup zatím nestačí. Budou muset zabojovat v Litvě

Čeští basketbalisté mají postup do další fáze kvalifikace mistrovství světa stále ve svých rukách. Rozhodla o tom výhra o dvanáct bodů nad Bosnou a Hercegovinou. O dva body Čechům utekla první a poslední šance zajistit si v předstihu účast v další skupině. Bojovat tak budou muset až do konce, a to v Litvě.

Tento článek je více než rok starý.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalisté Ondřej Balvín, Tomáš Satoranský, John Roberson a Martin Peterka při zápase 1. července 2022

Basketbalisté Ondřej Balvín, Tomáš Satoranský, John Roberson a Martin Peterka při zápase 1. července 2022 | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

„Mít postup hotový by bylo pěkné, na druhou stranu - co z toho? Stejně chceme jet do Litvy vyhrát a v tu chvíli pak těch čtrnáct dnů víc neřešíme,“ řekl Radiožurnálu kapitán Vojtěch Hruban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Jakuba Kanty z Pardubic, kde se o postup do další fáze kvalifikace hrálo:

„Šli jsme do tohohle okna s tím, že chceme vyhrát dva zápasy,“ potvrzuje Tomáš Satoranský - opora basketbalová reprezentace, kterou po druhé výhře v řadě čeká poslední utkání v první části kvalifikace mistrovství světa.

V pondělí od půl sedmé večer nastoupí výběr kouče Ronena Ginzburga v Litvě proti domácímu zatím neporaženému lídrovi tabulky skupiny F. Pokud vyhraje, nemusí se ohlížet na výsledek konkurentů.

„Pro nás je samozřejmě úkol jasný: jet do Litvy a zvítězit,“ říká Satoranský. Ze čtyř týmů projdou dál první tři. Za už jistě postupující Litvou jsou v tabulce aktuálně druzí Češi. Nicméně jen kvůli horšímu vzájemnému skóre třetí Bosna a Hercegovina má stejnou bilanci a poslední Bulharsko jen o jednu výhru méně.

Kdyby nebylo útočného doskoku, tak odvádíme skvělou práci, hodnotil zápas s Bosnou Satoranský

Číst článek

„To je vlastně stejné, jako minulá kvalifikace. Přes léto jsou prostě týmy úplně jiné a může dojít k všelijakému neočekávanému výsledku. Co si navíc budeme povídat - my jsme si do léta nepřinesli úplně nejlepší bilanci, takže jsme s tím tak trochu počítali. A hlavně máme ještě jeden zápas,“ říká Jaromír Bohačík.

K udržení šance na účast na druhém světovém šampionátu v řadě by českým basketbalistům za určitých okolností mohla v pondělí stačit v Klaipedě i porážka na půdě tradiční evropské basketbalové bašty.

„Dostat se bez výhry do další skupiny s nějakými šancemi na postup by bylo těžké, takže tu výhru stejně potřebujeme,“ připomíná však Hruban fakt, že výsledky z první fáze kvalifikace se do té druhé přenáší.

Když Češi v Litvě neuspějí, dál je pošle už jen příznivý výsledek později hraného duelu mezi Bosnou a Bulharskem. Slavit budou moct v případě, že Bulharsko v Sarajevu nevyhraje o tři, čtyři nebo pět bodů.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme