Basketbalisté na mistrovství Evropy končí v osmifinále. Řekům vzdorovali, ale nezvládli závěr

Čeští basketbalisté prohráli v osmifinále mistrovství Evropy s favoritovaným Řeckem a s turnajem se loučí. Češi dlouho s Řeky drželi krok nebo byli vepředu. Po 2. i 3. čtvrtině vedli o 4 body, ale závěrečné dějství se jim nepovedlo. Řekové i díky pomoci své hvězdy Janise Adetokunba zápas otočili a zvítězili 94:88. Ve čtvrtfinále se utkají s Německem.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští basketbaloví reprezentanti Vojtěch Hruban (vlevo) a Martin Peterka (vpravo)

Čeští basketbaloví reprezentanti Vojtěch Hruban (vlevo) a Martin Peterka (vpravo) | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

První koš padl až v polovině druhé minuty z rukou Papagiannise. Na jeho dvoubodovou střelu odpověděl srovnáním Jan Veselý. Následovala však silná pasáž hry ze strany favorizovaných Řeků, při které se dostali do vedení 11:2. 

Utkání jsme sledovali online

Číst článek

Po timeoutu se dvakrát za sebou prosadil Veselý. Tím nastartoval dobrou pasáž českého týmu, které vyvrcholila trojkami Satoranského a Hrubana, díky kterém se skóre srovnalo na 16:16. A za vyrovnaného stavu skončila i 1. čtvrtina. Na tabuli se skóre svítil stav 20:20.

Ve 2. čtvrtině vyrovnaný souboj pokračoval. V její polovině byl stav 33:32 pro Řecko. Za favority se rozstřílel Calathes, Česko bodově táhl především Veselý. Řekové si poté vypracovali čtyřbodový náskok, na který ale Češi odpověděli skvělou pasáží, jejíž ozdobou byla trojka Jaromíra Bohačíka. Za stavu 39:36 pro Česko si vzal řecký trenér timeout.

Vedení o poločase

Po něm vyrovnal z trestných hodů Janis Adetokunbo, ale závěr poločasu vyšel lépe českému týmu díky několika úspěšných pokusům Patrika Audy. O poločase tak vedli Češi 45:41.

Na začátku 3. čtvrtiny navýšili náskok na šest bodů. Poté se i díky dvěma přísným rozhodnutím rozhodčích proti českému týmu dostali Řekové do vedení 50:49. Trestnými hody se prosazoval Adetokumbo. Češi se ale vrátili do vedení díky trojkám Bohačíka a Hrubana.

S nepříznivým stavem se však nechtěl smířit především Janis Adetokunbo, který několika povedenými akcemi poslal Řeky do vedení 61:60. Z vedení po 3. čtvrtině se ale nakonec radovali Češi. Krásný a především úspěšný tříbodový pokus předvedl Tomáš Kyzlink, který poslal český výběr do vedení 67:63.

Nepovedený závěr

Začátek 4. čtvrtiny se ale Čechům nevydařil. Řekové vedli po jejích dvou minutách vedli 69:67. Čechům se nedařila střelba a navíc se do těžké situace s fauly dostal Jan Veselý. V polovině posledního dějství vedli Řekové 78:70.

Není to utopie, může se to povést, chystají se basketbalisté na favorizované Řeky s Adetokunbem

Číst článek

Češi se drželi v dostřelu pěti bodů, ale dvě a půl minut před koncem dal Janis Adetokunbo svou první trojku v zápase a po následném technickém koši Řeků prohrávali Češi už o deset bodů.

Naději čeští hráči vykřesali minutu a půl před koncem. Po koši Balvína zafungovala spolupráce mezi Satoranským a Veselým, která snížila ztrátu na 82:88.

V závěru se neúspěšně o trojku pokoušel Bohačík, na což úspěšným pokusem odpověděl Janis Adetokunbo. Trojku dal ještě v závěru Vít Krejčí, ale to bylo od českého týmu vše. Favorizovaným Řekům podlehli Češi 88:94 a s turnajem se loučí. Řekové se utkají ve čtvrtfinále s Německem.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

Osmifinále (Berlín):

Česko - Řecko 88:94 (20:20, 45:41, 67:63)

Sestava a body ČR: Veselý 21, J. Bohačík 11, Kyzlink 6, Satoranský 3, Kříž - Hruban 17, Auda 12, Balvín 12, Sehnal 3, Krejčí 3, Peterka.

Nejvíce bodů Řecka: J. Adetokunbo 27, Calathes 14, Papapetru 13.

Fauly: 24:17. Trestné hody: 9/6 - 29/24. Trojky: 10:12. Doskoky: 32:37. Diváci: 9814.

lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme