Česko - Nizozemsko 88:80. Basketbalisté se ve druhé půli trápili, nakonec na Eurobasketu slaví první výhru

Čeští basketbalisté porazili na domácí palubovce v Praze Nizozemce 88:80 a zajistili si tak na mistrovství Evropy první výhru ve skupině. Výběr trenéra Ronena Ginzburga odehrál skvělý první poločas, třiadvacetibodový náskok ale outsider v druhém dějství stáhl a domácí se o první body strachovali. Nejlepším českým střelcem byl Jan Veselý s 24 body a 7 doskoky.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 19:25 5. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

Domácí výběr opět hrál bez Tomáše Satoranského, jehož kotník zřejmě stále nebyl připravený na zápasovou zátěž. Češi hodlali navázat na sobotní zápas proti Srbům, v jehož druhé půli jednomu z favoritů turnaje pořádně zatápěli. Nizozemsko naopak patří k podceňovaným soupeřům.

Češi začali s energií a chutí. První trojku trefil Tomáš Kyzlink už po dvaceti vteřinách, brzy na něj navázal povedeným nájezdem Vojtěch Hruban a domácí brzy vedli 11-4. Další trojky přidali David Jelínek a Martin Peterka.

Ve druhé čtvrtině si trenér Ginzburg musel vzít oddechový čas poté, co Edwards snížil český desetibodový náskok na šestibodový rozdíl. Iniciativu pak ale přebralo duo Kyzlink a Veselý, kteří díky své formě a povedeným akcím uklidnili domácí fanoušky.

Český tým se rozjel a kromě poctivého bránění předváděli hráči skvělé individuální výkony i pod druhým košem. Za zmínku stojí kopec z otočky Veselého, který k nadšení zaplněných tribun doplachtil do koše.

Veselý byl ve výborné formě

Kyzlink stihl nasbírat osm asistencí už v prvních 20 minutách, které zakončil trojkou před klaksonem Peterka. Na nohy dostal nejen celou halu, ale i lavičku. Poločas skončil za stavu 50:27. 

Peterka stylově zakončil první půli

Nizozemci ve druhé půlce rychle stáhli manko o 5 bodů, Franke navíc neproměnil dvě šestky. Poprvé zdálky se trefila i holandská hvězda Worthy de Jong. Ginzburgův výběr si vybíral slabší chvíle, ve větší míře fauloval a během několika minut ztratil míč vícekrát než za první polovinu zápasů.

Soupeř skóroval po trestných hodech a českých nedůslednostech v obraně a v jednu chvíli se přiblížil na 6 bodů. Českému výběru pomohl návrat Veselého z lavičky a další trojka fenomenálního Peterky. Třetí třetina skončila za stavu 66:57.

Outsider se držel v zápase i díky masivnímu zlepšení v úspěšnosti střelby. Především Frankeho hody přitahoval koš jako magnet. Na druhé straně se chytil David Jelínek a pomáhal Čechům držet vedení, výkon ale nadále nebyl ideální.

Rozhodující body dali ti nejlepší čeští hráči na palubovce. Jan Veselý proměnil dvě šestky 50 sekund před koncem a Peterka zaznamenal z pravé strany svou šestou trojku v zápase. Utkání skončilo 88:80 a Češi stále mohou pomýšlet na druhé místo ve skupině. Budou ale potřebovat vyhrát v úterním zápase s Finskem.

Česko - Nizozemsko 88:80 (24:14, 50:27, 66:57)

Sestava a body ČR: Veselý 24, Kyzlink 12, Hruban 8, Sehnal 5, Kříž - Peterka 20, Jelínek 10, J. Bohačík 6, Balvín 3, Krejčí.

Nejvíce bodů Nizozemska: Franke 22, De Jong 13, Edwards 12.

Fauly: 21:16. Trestné hody: 14/11 - 24/19. Trojky: 9:9. Doskoky: 37:25. Diváci: 8063.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme