Obrovské zkušenosti i vzrůst. Basketbalisty čeká boj o páté místo proti favorizovaným Srbům

Basketbalisté Srbska jsou posledním soupeřem Čechů na mistrovství světa v Číně. Přívlastek obrovský je dokonale vystihuje. Před turnajem jeden z hlavních adeptů na titul je obrovským favoritem sobotního zápasu o páté místo, má obrovsky zkušené hráče a také obrovské vzrůstem.

Tento článek je více než rok starý.

Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský tým na mistrovství světa.

Srbský tým na mistrovství světa. | Foto: Jason Lee | Zdroj: Reuters

Co se týče průměrné výšky srbských basketbalistů - stále ještě úřadujících vicemistrům světa - pouze pár mužstev na turnaji v Číně se parametrům borců z balkánského poloostrova blíží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obrovské zkušenosti i vzrůst. Basketbalisty čeká boj o páté místo proti favorizovaným Srbům

„Mají obrovskou výšku, se kterou nevím, jak se budeme prát,“ tuší Vojtěch Hruban.

Hned polovina Srbů na soupisce má 209 a víc centimetrů. Český výběr na ten srbský ztrácí centimetrů šest. A to ještě průměr výrazně zvedá 217 centimetrů vysoký Ondřej Balvín. Toho čekají právě souboje s nejvyšším basketbalistou na šampionátu pivotem Bobanem Marjanovićem a hvězdou NBA Nikolou Jokićem.

„Pro Ondru je výhoda, že maximálně může být na hřišti jeden, teoreticky dva, ale bránit bude jen jednoho. Marjanović se na hřiště úplně tolik nedostane a Jokić je hodně netypickým pivotem. Působí jako takový velký méďa, přitom je neskutečně rychlý a fyzický. Neuvědomuju si, který pivot kdy naposledy uměl takhle číst hru a přihrávat,“ říká kapitán Pavel Pumprla, který má s obrovitým Marjanovićem 222 centimetrů vysokým i jednu čerstvou příhodu z hotelového salonku.

„Když jsem se byl podívat na stav zápasu Argentina - Francie, tak tam seděl přes dva a půl gauče. Když se ho jeden ze španělských hráčů zeptal, s kým že to vlastně hrají, tak říkal, že se Českou republikou o páté místo,“ vypráví Pumprla.

„Je to tady v Číně jedno velké sci-fi. Evidentně se tu může stát cokoliv. Na druhou stranu zase proč tu pohádku neukončit se Srbskem,“ dodává k tomu Jaromír Bohačík.

A tu pohádku by bylo nejlepší ukončit vítězně, což by znamenalo vylepšení historicky nejlepší šesté příčky Čechoslováků z roku 1970. Průběh celého zápasu o páté místo můžete na iROZHLAS.cz od 14.00 sledovat online.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme