Basketbalovou NBA poprvé vyhrál kanadský tým, Toronto porazilo obhájce z Golden State 4:2 na zápasy

Basketbalisté Toronta získali poprvé titul v NBA. V šestém finálovém utkání zvítězili na hřišti vítěze předchozích dvou ročníků Golden State 114:110 a sérii ovládli 4:2 na zápasy. Raptors se stali prvním šampionem soutěže, který nesídlí v USA.

Oakland Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosud jen jednou v historii se stalo, že by tým otočil finálovou sérii ze stavu 1:3. Warriors se o to chtěli pokusit, uspěli v minulém utkání v Torontu a doma toužili sérii vyrovnat. V koncovce čtvrtečního duelu měli šanci na vítěznou střelu, ale Stephen Curry ji neproměnil a v Torontu mohla propuknout obrovská radost.

Finále NBA bude pokračovat. Basketbalisté Warriors vyhráli o bod, přišli ale o Duranta

Číst článek

Nejužitečnějším hráčem finálové série byl zvolen tahoun Toronta Kawhi Leonard, který stejné ocenění získal i v roce 2014, kdy slavil titul se San Antoniem. Naopak první triumf v NBA má po 14 letech hvězdné kariéry Kyle Lowry. Dvanáct sezon na titul čekal Španěl Marc Gasol. Trenér Nick Nurse vyhrál zámořskou ligu hned v první sezoně v roli hlavního kouče.

Toronto předvádělo dobré výkony po celou sezonu. V základní části bylo druhým nejlepším týmem po Milwaukee, které dokázali Raptors v play off porazit. Ve finále si vyšlápli i na mužstvo z Oaklandu, které útočilo na vítězný hattrick. Tentokrát ale bojovali Warriors se zdravotními problémy. Většinu série chyběl Kevin Durant, který se při jediném startu v pátém finálovém utkání vážně zranil. Potíže brzdily i Klaye Thompsona, který musel na konci třetí čtvrtiny odstoupit z šestého duelu, když si po faulu poranil koleno. Přesto byl s 30 body nejlepším střelcem zápasu.

Basketbalisté Golden State i tak dělali vše pro to, aby srovnali sérii. Většinu poslední části vedli, ale důležitou roli sehrál náhradník Toronta Fred VanVleet, který dal ve čtvrté čtvrtině 12 bodů a pomohl k obratu. Dvě minuty před koncem Toronto vedlo o šest bodů.

V závěru zabojoval Draymond Green. Trojkou a asistencí vrátil domácí tým na dostřel jediného bodu, poté donutil soupeře ztratit míč a Warriors měli posledních 10 vteřin na to utkání rozhodnout. Curry ale trojku po signálu neproměnil a Toronto vzápětí potvrdilo svůj historický triumf.

Finále play-off basketbalové NBA - 6. zápas:
Golden State Warriors - Toronto Raptors 110:114 (32:33, 60:57, 86:88)
Nejvíce bodů: Thompson 30, Iguodala 22, Curry 21, Cousins 12 - Siakam a Lowry po 26, Leonard a VanVleet po 22, Ibaka 15. Konečný stav série: 2:4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme