‚Devět utkání jsme balancovali na hraně propasti.‘ Portland i díky Lillardovi proklouzl do play-off NBA

Posledním postupujícím do letošního ročníku play-off NBA stali basketbalisté Portlandu. V minisérii předkola v Orlandu vyřadili Memphis po vítězství 126:122 v nejkratším možném čase a v prvním kole se utkají s nasazenými jedničkami Západní konference z Los Angeles Lakers. Nejlepším střelcem vítězů byl s 31 body hvězdný rozehrávač Damian Lillard, který přidal i deset asistencí.

Tento článek je více než rok starý.

Orlando Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blazers, jimž stačilo vyhrát jeden duel, zatímco Grizzlies by pro postup museli uspět dvakrát, šli do poslední části zápasu s pětibodovou ztrátou, závěrečnou čtvrtinu nicméně ovládli 37:28.

Rekordní série basketbalistů San Antonia je u konce. Legendární kouč Popovich přesto tým chválil

Číst článek

Výrazně jim pomohl výkon CJ McColluma, jenž navzdory zranění zad nastřílel v závěru duelu 14 ze svých 29 bodů, včetně několika důležitých košů přes obránce v posledních minutách.

„Jsem na kluky pořádně hrdý. To, co jsme dokázali v posledních dvou týdnech, je skutečně ojedinělé,“ chválil svůj celek trenér Terry Stotts. „V podstatě devět utkání a každou noc jsme balancovali na hraně propasti a hráči přesto našli cestu, jak se s tím vypořádat a postoupit.“

Nejužitečnější hráč ‚bubliny‘

Lillard, jenž byl těsně před zápasem jmenován nejužitečnějším hráčem floridské „bubliny“, mimo jiné proměnil všech 14 trestných hodů a od diskutovaných dvou zahozených šestek proti Clippers jich trefil 55 z 57. Portland porazil Grizzlies v letošním ročníku dvakrát ze tří vzájemných klání.

Pod košem kraloval Jusuf Nurkič, jenž zaznamenal 22 bodů a 21 doskoků. Bosenský pivot odehrál jedno ze svých nejlepších utkání dohrávaného ročníku, ačkoli zhruba hodinu a půl před úvodním rozskokem prozradil, že se vyrovnává se smrtí babičky po nákaze koronavirem. Carmelo Anthony přidal 21 bodů včetně klíčové trojky v závěru.

Poražené táhl nováček

Na straně poražených se blýskl osobním maximem 35 bodů nováček Ja Morant, jenž přidal i osm asistencí, ale také osm míčů ztratil. Litevec Jonas Valančiunas nastřádal 22 bodů a 17 doskoků a po 20 bodech - oba včetně čtyř trojek - nasbírali střelci Dillon Brooks a náhradník Brandon Clarke.

„V létě budu spát klidně, protože ačkoli musíme skousnout těžkou porážku a vyřazení, odvedli jsme obrovský kus dřiny a od play-off jsme byli jen malý kousek,“ uvedl pětatřicetiletý trenér poražených Taylor Jenkins. „Nastal čas se co nejlépe připravit na novou sezonu,“ dodal Morant.

Portland čeká proti favorizovaným Lakers těžká série – kalifornský celek uspěl během základní části ve dvou případech ze tří, přičemž se spoléhal na Anthonyho Davise s průměrem 32 bodů a LeBrona Jamese s 24,7. Blazers táhl Lillard 36 body a Hassan Whiteside s 22. Série začíná v úterý.

Předkolo play-off NBA v Orlandu:
Západní konference:
Portland - Memphis 126:122, postoupil Portland.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme