'Trenér mi věří, v klubu ke mně mají jiný přístup.' Satoranský si ve Washingtonu vysloužil novou roli

Basketbalista Tomáš Satoranský zažívá průlom v NBA. Zranění svého konkurenta na pozici rozehrávače využil stoprocentně, ale beztak se po jeho návratu bude muset smiřovat zase s jinou rolí. Tentokrát ale věří, že už nebude tolik vysedávat na lavičce.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský při zápase s Minnesotou

Tomáš Satoranský | Foto: Brad Mills-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

„Je to určitě super. Říkal jsem, že chci být v NBA, hrát důležitou roli a cítit se být důležitou součástí týmu. To se teď stává skutečností a určitě mě to těší,“ říkal v rozhovoru s českými novináři přes skype Tomáš Satoranský.

'Osvoboďte Satoranského!' Jediný Čech v NBA dostává ve hře stále víc prostoru

Číst článek

Od zranění hlavní hvězdy Washingtonu Johna Walla nastupuje místo něj v základní pětce. Od té doby v průměru odehraje český reprezentant 30 minut, dává lehce přes 11 bodů, má čtyři doskoky a šest asistencí na zápas. Jaké zlepšení proti první sezoně a úvodu té druhé, ve které ještě nedostával tolik prostoru, kolik si představoval.

„Potvrzuje to, jak se tu strašně rychle mění situace. Je strašně těžké přijít před sezonou a říct, jak to bude. Zranění hvězdných hráčů mění celou situaci v týmu. Bylo důležité, že jsem se připravoval dvojky a trojky, to má různé aspekty hry, které mi teď pomáhají,“ přemýšlí jediný český hráč v NBA.

Oproti nováčkovské sezoně se Satoranský výrazně zlepšil ve hře bez míče, zvednul procenta úspěšnosti střelby, stal se vyhlášeným obranářem. A hlavně v posledních týdnech naučil hrát Wizards více kolektivně.

„Je důležité, že mi teď Scott Brooks věří a dává mě tam na důležité momenty zápasů. Třeba v Bostonu jsem hrál dvě prodloužení s pěti fauly. Vnímám, že mi začíná mnohem víc věřit a myslím, že to bude mít velký vliv, až se John vrátí,“ věří Satoranský.

Kapitán, někdejší jednička draftu a ústřední rozehrávač celku z hlavního města Spojených Států John Wall se ale teď, měsíc a půl po operaci kolena, znovu zapojuje do tréninku, aby byl ideálně už na boje v play off stoprocentně připraven.

V sestavě společně s Wallem?

Pak už role a vytížení Satoranského nebudou rozhodně takové. Nemuselo by to ovšem nutně znamenat, že 26letý Čech vypadne ze základní sestavy a vrátí se k vysedávání na lavičce.

„Menší náznaky z toho mám i od trenérů. Vycházím z tréninku, kde se John objevil, že bychom mohli hrát vedle sebe a já bych se snažil hrát hodně bez míče. Dalo by nám to nové možnosti. Uvidíme, jestli téhle sestavy využijeme třeba v play-off,“ dodal Tomáš Satoranský.

Před časem vylepšil nejlepší český střelecký rekord v NBA na 25 bodů a teď si rád zvyká na lepší postavení v hierarchii klubu. „Nejvíc to vnímám od fyzioterapeutů. Apelují na mě, abych si nepřidával tolik střel a spíš odpočíval. Je tam vidět trošku jiný přístup, je to motivace, abych s touhle rolí vydržel.“

Na větší pozornost si musí Satoranský zvykat i ze strany fanoušků a protihráčů, protože svými výkony dává Washingtonu s postupem času stále větší šanci nejen na účast v play off.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme