1 541 zápasů a 25 728 bodů. Basketbalista Carter končí po rekordních 22 sezonách kariéru v NBA

Po rekordních 22 sezonách v NBA Vince Carter potvrdil, že s vrcholovým basketbalem končí. Už po podpisu roční smlouvy s Atlantou loni v létě uvedl, že tato sezona bude jeho poslední, a její předčasné ukončení kvůli koronaviru na jeho rozhodnutí nic nezměnilo.

Atlanta/USA Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Vince Carter

Basketbalista Vince Carter | Foto: Cary Edmondson | Zdroj: Reuters

„Oficiálně končím s profesionálním basketem,“ oznámil třiačtyřicetiletý Američan. Carter zahájil kariéru v NBA v roce 1998 v Torontu a byl vyhlášen nejlepším nováčkem ročníku. Jako první v nejlepší lize světa vydržel hrát ve čtyřech dekádách, poslední duel absolvoval 11. března. Pak svět ochromila nemoc covid-19.

Další hráči NBA mají pozitivní testy na koronavirus, minimálně dva jsou ze Sacramenta

Číst článek

„Byly dny, někdy v dubnu, kdy jsem si přál, aby se to nestalo. Ale pak jsem si říkal tak to prostě je' ,“ řekl osminásobný účastník Utkání hvězd NBA a olympijský vítěz ze Sydney. Populární hráč bavil fanoušky efektními smečemi a během angažmá v Torontu si vysloužil přezdívku Air Canada.

Jeho kariéru olemovaly dvě zkrácené sezony. V roce 1999 začala až v únoru po dlouhých sporech a po uzavření nové kolektivní smlouvy se v základní části hrálo jen 50 zápasů místo 82. Nyní zaúřadoval koronavirus. Byť tato sezona vyvrcholí v komplexu v Disney Worldu na Floridě, Atlanta se do rozšířeného play-off pro 22 týmů nedostala.

„Je to pro mě zajímavá situace, protože jsem do ligy přišel ve zkrácené sezoně a odcházím ve zkrácené sezoně. Je to unikátní,“ řekl Carter, jenž po Torontu hájil barvy New Jersey, Orlanda, Phoenixu, Dallasu, Memphisu, Sacramenta a naposledy Atlanty. Odehrál 1 541 zápasů, více ji absolvovali jen Robert Parish (1 611) a Kareem Abdul-Jabbar (1 560). Carter nasbíral 25 728 bodů, což jej řadí na 19. místo historie NBA.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme