Zkušený Butler poslal Miami ve finále Východní konference NBA do vedení proti Bostonu

Basketbalisté Miami uspěli v prvním utkání finále Východní konference NBA, v němž na domácí palubovce porazili Boston 118:107. Hvězdou duelu byl zkušený křídelník Jimmy Butler, jenž nastřílel 41 bodů, když trefil mimo jiné 17 z 18 trestných hodů, a přidal také devět doskoků a pět asistencí. V sérii hrané na čtyři vítězná utkání se tak floridský celek a nasazená jednička konference ujal vedení 1:0.

Video New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jimmy Butler v zápase proti Bostonu

Jimmy Butler v zápase proti Bostonu | Foto: Lynne Sladky | Zdroj: ČTK / AP

Pro Heat byla klíčová třetí čtvrtina, do níž šli s deficitem osmi bodů, ale ovládli ji drtivě 39:14. Byť Celtics předtím v zápase vedli až o 13 bodů a ještě v poslední části stáhli rozdíl na sedm, obrat dokonat nedokázali. Citelně jim navíc chyběli Marcus Smart s bolavou nohou a Al Horford, jenž je v karanténě.

Basketbalisté Golden State zlomili Memphis a postupují dál. Boston srovnal sérii s Milwaukee

Číst článek

Domácí celek dovedl k výhře Butler, pro něhož to bylo třetí utkání s alespoň 40 body v tomto play-off. Kromě toho se lídr Miami osamostatnil v klubové tabulce utkání, v nichž zaznamenal aspoň 40 bodů, pět doskoků i asistencí. Má na kontě tři, zatímco klubové legendy Dwyane Wade a LeBron James dvě.

„Jimmy je nesmírně soutěživý. Spousta hráčů v NBA chce basketbal jen hrát, ale on chce vyhrát. V tom je obrovský rozdíl,“ pochválil svého svěřence kouč Erik Spoelstra.

Butler získal čtyři míče a tři zblokoval a v kombinaci s ostatními statistikami je prvním, kdo kdy v play-off takových čísel dosáhl.

„Jen jsem pokračoval ve své hře tak, jak bych ji hrát měl. Střílel jsem, když jsem měl prostor, najel, když mi nechali místo. Jinak to byla týmová výhra,“ řekl Butler.

„Vystřelila nás naše energie. To byl klíčový faktor,“ uvedl pivot Bam Adebayo. Heat navíc pomohlo i osm zahozených šestek soupeře.

Butlerovi sekundovali Tyler Herro s 18 body a osmi doskoky, Gave Vincent se 17 body a Max Strus s 11. Bam Adebayo zůstal na deseti bodech a čtyřech doskocích. Také Heat měli oslabenou sestavu, byť ne o klíčového hráče, když jim chyběl Kyle Lowry.

Prapor Celtics držel Jayson Tatum s 29 body, osmi doskočenými míči, šesti asistencemi a čtyřmi zisky, ztratil ovšem sedm míčů. Jaylen Brown přidal 24 bodů a deset doskoků, Robert Williams a Payton Pritchard nastříleli po 18 bodech. Hosté v utkání protočili pouze osm hráčů.

Sestřih utkání Miami - Boston

„Když pominu tu třetí, všechny ostatní čtvrtiny jsme vyhráli. Pokusíme se, aby se právě ta třetí v sérii už neopakovala,“ řekl Pritchard k nevydařenému nástupu do druhého poločasu, v němž Boston prvních šest minut netrefil střelu z pole. Druhý duel hostí Miami v noci na pátek.

Pavouk play-off NBA

Finále Východní konference play-off NBA - 1. zápas:

Miami - Boston 118:107

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme