Basketbalista Čohadarević si za konflikt se sudím deset zápasů nezahraje, trest dostal i rozhodčí

Disciplinární komise České basketbalové federace potrestala pivota Olomoucka Darka Čohadareviče zastavením činnosti na deset zápasů za inzultaci rozhodčího v utkání NBL v Opavě. Bez trestu nevyvázl ani sudí Stanislav Kučera, který ve zbytku sezony nebude delegován na zápasy kvůli neodpovídající reakci na počínání srbského hráče.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Incident mezi Čohadarevičem a rozhodčím Kučerou

Incident mezi Čohadarevičem a rozhodčím Kučerou | Zdroj: Repro ČT

Druhý duel čtvrtfinálové série, který byl ve čtvrtek kvůli incidentu ukončen v 18. minutě za stavu 40:34 pro Opavu, se opakovat nebude a výsledek zůstal v platnosti.

Srazil hráč sudího? 'Ať si rozhodčí sáhne do svědomí,' zní z Olomouce

Číst článek

Ve čtvrtečním utkání vzplály emoce v závěru prvního poločasu, kdy se Čohadarević nejprve dopustil nesportovního faulu a následně dostal i technickou chybu za protesty. Když k němu přiběhl Kučera, došlo mezi nimi podle všeho ke kontaktu hlavami, načež se sudí bez viditelného protipohybu hráče skácel k zemi.

Rozhodčí zápas po konzultaci ukončili, proti tomu ale následující den protestovalo vedení Olomoucka. Požadovalo opakování utkání, protože rozhodčí podle něj pád nafilmoval. Disciplinární ředitel NBL Pavel Hlaváček ale na sobotním jednání incident potvrdil jako inzultaci.

„Rozhodnutí vychází z faktu, že už samotný pokus o inzultaci rozhodčího je důvodem k okamžitému ukončení utkání," vysvětlil předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč v prohlášení ČBF. Sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth na základě toho zamítl žádost o opakování utkání a potvrdil výsledek.

'Teatrální pád rozhodčího.' Olomoucký basketbalový klub požaduje opakování zápasu

Číst článek

Čohadarevič od disciplinárky dostal desetizápasový trest, přičemž maximem je zákaz startů na patnáct utkání, a nespecifikovanou pokutu. Protože ale bylo i Kučerovo počínání vyhodnoceno jako selhání jednotlivce, Česká asociace basketbalových rozhodčích mu pozastavila činnost do konce sezony.

„Došlo k chybám na obou stranách. Je to zřejmé z videa. Jednalo se o nepřiměřenou reakci na vyhrocenou situaci jak ze strany hráče, tak i ze strany rozhodčího. Oba za své jednání ponesou následky," uvedl Kotrč.

Vedení ČBF očekává, že se vedení Olomoucka proti rozhodnutí o platnosti výsledku odvolá. V tuto chvíli ale platí, že čtvrtfinálová série mezi třetím a šestým týmem základní části bude v neděli pokračovat v Prostějově za stavu 2:0 pro Opavu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme