Basketbalisté Nymburka vyhráli v Opavě 87:65, celou sérii 3:1 a slaví už osmnáctý titul

Basketbalisté Nymburka vyhráli v Opavě 87:65 a slaví 18. titul | Foto: Sznapka Petr | Zdroj: ČTK

Basketbalisté Nymburka slaví 18. mistrovský titul. Ve čtvrtém finále play off NBL zvítězili v Opavě 87:65 a vyhráli sérii 3:1 na zápasy. Domácí soutěži vládnou nepřetržitě od roku 2004. Zlato nezískali jen předloni, kdy se soutěž kvůli pandemii koronaviru nedohrála.

Tento článek je více než rok starý.

Oprava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opava skončila druhá stejně jako loni, kdy se hrálo o titul jen na dva vítězné zápasy a podlehla 0:2.

Před třemi tisícovkami diváků se ve čtvrtek s 27 body blýskl nymburský kapitán Vojtěch Hruban, který si připsal navíc osm doskoků. Výhru hostů podpořil 23 body americký rozehrávač Jerrick Harding. Double double si za vítěze připsal Colbey Ross s 16 body a 12 asistencemi a za domácí Mattias Markusson s 16 body a 12 doskoky.

Opava skvěle začala stejně jako v prvním domácím utkání, kdy předvedla v úvodu šňůru 14:0 a nakonec výhrou 78:76 ukončila soupeřovu neporazitelnost v play off po 42 zápasech a pěti letech. Nymburk tentokrát zaznamenal první body až v čase 3:11 díky Hrubanovi za stavu 0:9. Zaplněnou halu poprvé rozjásal po 17 sekundách Martin Gniadek, potom přidal trojku kapitán Jakub Šiřina a po dvou proměněných trestných hodech Jakuba Slavíka se trefil znovu Gniadek.

Opavě pak vrátil devítibodový náskok smečí Markusson, ale pak už se Nymburk rozjel a devítibodovou šňůrou zakončenu třemi trestnými hody Rosse vyrovnal. Slezané favorita v první čtvrtině do vedení nepustili a naopak dvakrát unikli na rozdíl čtyř bodů.

Ve druhé čtvrtině nejdříve Opava na úspěšné akce Středočechů odpověděla třemi trojkami. O dvě se postaral Šiřina, o jednu Markusson a bylo to 28:20. Na to zareagovali Petr Benda, trojkou Ross, z úniku Harding a nakonec Hruban posunul v čase 15:20 Nymburk poprvé do vedení 29:28. Markussonova rychlá odpověď znamenala poslední náskok Opavy v utkání. Navíc Hrubanův pokus z dálky s klaksonem do pauzy zvýšil vedení Nymburka na 42:36.

Po poločase nepomohlo Opavě k návratu do hry ani rychlých pět bodů Miroslava Kvapila, protože mezi ně vmísil trojku také Ross. Po koši Martina Kříže potvrdil zlepšenou střelbu hostů z dálky Hruban, který o chvíli později proměnil dva trestné hody a Nymburk vedl už o 11 bodů. Domácí snaha o snížení narážela na úspěšnou odpověď favorita, který 74 sekund před koncem třetí desetiminutovky vedl už 62:48.

Závěrečnou čtvrtinu začal Nymburk sérií 11:0, na které se podílel devíti body Harding. Nymburk vedl o 23 bodů a hrálo se už jen o to, jakým rozdílem zápas skončí. Hruban s Hardingem si mohli rozdat interní boj o nejlepšího střelce posledního zápasu sezony a potom už se Středočeši pustil do tradičních oslav. Opavští si ale také užívali ovace fanoušků za vydařenou sezonu, v které Nymburk porazili v březnu ve finále Českého poháru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme