Na papíře nejkvalitnější tým kvalifikace, říká před duelem s Kanadou český basketbalista Balvín

Naděje českých basketbalistů na premiérový start na olympijských hrách v samostatné historii stále žije. Postup ze základní skupiny kvalifikačního turnaje v kanadské Victorii si ale zajistili až na poslední chvíli. Po porážce s Tureckem Češi v koncovce přestáli nápor Uruguayců a zvítězili těsně 80:79. V noci na neděli je v semifinále čeká silný domácí tým Kanady.

Tento článek je více než rok starý.

Victoria (Kanada) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Balvín

Ondřej Balvín | Foto: Václav Mudra | Zdroj: Česká basketbalová federace

„Na papíře je to nejkvalitnější soupeř této kvalifikace. Navíc jsou domácí. Půjdou za postupem. Už povolili nějaké diváky, takže věřím, že alespoň nějakou malou motivaci to domácí prostředí dává,“ myslí si pivot Ondřej Balvín o ve Victorii zatím neporažených kanadských basketbalistech.

Přehrát

00:00 / 00:00

České basketbalisty čeká semifinále kvalifikačního turnaje o olympiádu v Tokiu. Více v příspěvku Jakuba Kanty

Hned osm z nich dorazilo bojovat o olympiádu v Tokiu z nejlepší soutěže světa, zámořské NBA. To je hned dvakrát tolik než měly všechny tři týmy české skupiny „B“ dohromady. Poslední Uruguay neměla žádného, první Turecko tři a Češi jediného – Tomáše Satoranského.

Právě rozehrávač Chicaga Bulls byl i ve druhém utkání na turnaji klíčovým a nejlepším hráčem. „Kanada je samozřejmě favorit turnaje. Musíme se zlepšit přes den volna, co máme. Snad budeme pokračovat v tom trendu zlepšených výkonů,“ doufá Satoranský.

Tahouni z NBA

Že by výhra nad Uruguayí mohla hráčům notně zvednout sebevědomí a otočit věci ještě víc k lepšímu, věří také trenér Ronen Ginzburg. Ten ale zároveň upozorňuje, že je potřeba zejména daleko lépe bránit – hlavně jeden na jednoho. Obzvlášť proti takovým individualitám jako má Kanada.

„Jsou to neskutečná jména, která tam mají. Andrew Wiggins, R. J. Barrett...,“ vyjmenovává benjamínek českého týmu Patrick Samoura, který nezmiňuje třeba ještě Coryho Josepha, Trey Lylese, Luguentze Dorta nebo Dwighta Powella.

Trochu nervičky na konci zápasu. Jsem rád, že jsme to urvali, hodnotí rozehrávač Šiřina utkání s Uruguayí

Číst článek

Ty potkává na palubovkách během sezony jen Satoranský. „Tým Kanady má obrovský talent a hráče, kteří mají velice dobrou roli v NBA týmech,“ připomíná český kapitán.

„Víte, hráli jsme už i s USA, takže tušíme, jakým stylem se Kanada bude prezentovat. Jasně, je velkým favoritem, to si uvědomují všichni. My ale věříme, že je můžeme porazit, když se zlepšíme a podáme nejlepší výkon na turnaji. Rozhodně nic nevzdáváme,“ dodává trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg před duelem svých svěřenců s Kanaďany.

Ten začne v sobotu ve 22.05 hodin českého času a jeho vítěze bude dělit už jen jediná výhra od účasti na olympijském turnaji v Tokiu.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme