Vrchol úspěšné basketbalové generace? ‚Čas se nezastaví,‘ připouští čeští hráči, budoucnost ale neřeší

Bylo domácí basketbalové mistrovství Evropy pro úspěšnou českou generaci posledním tancem v dresu národního týmu? Tuhle otázku si po vyřazení v osmifinále s favorizovanými Řeky jistě pokládá nejeden basketbalový fanoušek. Samotní hráči na ni nemají zcela jasnou odpověď, ale ohledně budoucnosti jsou optimističtí. Konec v reprezentaci zatím nikdo neohlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Auda v zápase proti Finsku

Patrik Auda v zápase proti Finsku | Zdroj: Česká basketbalová federace

Úspěšná generace kolem Satoranského skončila sedmá na mistrovství Evropy 2015 nebo šestá na světovém šampionátu v Číně. Velkým úspěchem byla historická kvalifikace na olympijské hry v Tokiu, kde výběr izraelsko-českého trenéra Ronena Ginzburga skončil devátý. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je budoucnost české basketbalové reprezentace? Odpovídali samotní hráči národního týmu.

„Uvidíme, co napíše budoucnost. Musíme si také přiznat, že už nejsme nejmladší a moc let už spolu asi neodehrajeme,“ přiznává nejvyšší muž úspěšné generace českých basketbalistů, brzy třicetiletý pivot Ondřej Balvín. 

Nad svým věkem ale ještě nechce příliš uvažovat a není jediný. Budoucnost v českém národním týmu vidí i jeho největší hvězda národního týmu Tomáš Satoranský, který proti Řecku zaznamenal rekordních 17 asistencí.

„Jsem ještě mladý, abych na toto myslel. Samozřejmě že už to bolí víc a víc. Zvláště když máte děti a rodinu a chcete s nimi trávit čas. Sezona bude dlouhá, teď mě čeká nové období v Barceloně, kde doufám, že se budu prát až do konce června o tituly. S reprezentací mám ale ještě spoustu plánů a ambicí, takže jsem nad tím moc nepřemýšlel. Mám ještě čas,“ myslí si Satoranský.

Třicetiletý rozehrávač naráží na jeden z problémů, že opory hrající v předních nejen evropských klubech (třeba basketbalovou Euroligu, natož zámořskou NBA) s největší pravděpodobností nebudou k dispozici pro reprezentaci na většinu kvalifikačních oken v příštích letech.

Satoranský proti Řekům exceloval

„Má budoucnost v národním týmu? Nevím. Další Eurobasket je za tři roky, to je moc daleko na to, abych o tom mluvil. Nerad bych teď něco říkal, samozřejmě tomu dám šanci, ale uvidíme, jak se bude vyvíjet situace rok od roku,“ řekl po vyřazení v osmifinále evropského šampionátu v Berlíně dvaatřicetiletý Jan Veselý, který už také patří také Barceloně.

Mistrovství světa a olympiáda

Nejstaršími členy basketbalové reprezentace jsou Patrik Auda a kapitán Vojtěch Hruban, kteří se narodili ve stejný den a je jim třiatřicet.

„Z toho jádra, které spolu hraje už dlouho, není nikomu pětadvacet. Čas se nezastaví, zatím je to otevřené. Počítám s tím, že přijedu na nejbližší okno kvalifikace na mistrovství světa a pak se uvidí,“ říká Hruban.

Basketbalisté na mistrovství Evropy končí v osmifinále. Řekům vzdorovali, ale nezvládli závěr

Číst článek

Jenže právě kvalifikaci na příští světový šampionát nemají Češi dobře rozehranou a dostat se na závěrečný turnaj už budou mít těžké, ale nikoliv nemožné.

Svou budoucnost teď bude řešit také trenér Ronen Ginzburg, který před devíti lety při nástupu na lavičku úspěchy téhle generace předpovídal.

„V první řadě si o své budoucnosti promluvím s předsedou federace Miroslavem Janstou. Prodiskutujeme to, mám ještě smlouvu na rok. Teď vám ještě jasnou odpověď nedám, ale je jisté, že jsem blíž konci než začátku.

Další a jednou z posledních možností, jak by se parta kolem Satoranského, Veselého nebo Hrubana mohla ukázat na některé z nejbližších vrcholných akcí, je dostat případně divokou kartu na kvalifikaci o olympiádu v Paříži.

Jakub Kanta, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme