České basketbalistky deklasovaly Švýcarsko a postoupily na mistrovství Evropy

České basketbalistky si zajistily účast na mistrovství Evropy v příštím roce. Po vítězství 88:53 ve Švýcarsku vedou kvalifikační skupinu G s pěti výhrami z pěti zápasů a o postup už nemohou přijít ani v případě středeční porážky v závěrečném duelu v Belgii. Pak by byly mezi šesti nejlepšími týmy na druhých místech.

Tento článek je více než rok starý.

Fribourg/Švýcarsko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

Svěřenkyně trenéra Štefana Svitka si zahrají mezi evropskou elitou potřinácté za sebou. Chyběly jen při rozdělení Československa v roce 1993, kdy vybojované místo v kvalifikaci obsadily Slovenky.

V roce 2005 Češky šampionát vyhrály, loni v domácím prostředí skončily jedenácté. Příští rok se ME uskuteční na přelomu června a července v Srbsku a Lotyšsku.

Postup na mistrovství světa? Největší úspěch mužského basketbalu, ze kterého u nás může těžit celý sport

Číst článek

„Česko patří na mistrovství Evropy a jsem ráda, že jsme se tam udržely a doufám, že tím to pro nás nekončí,“ řekla kapitánka Kateřina Elhotová. „Splnili jsme cíl, který jsme měli. Jsme spokojení, že vedeme skupinu, i když nás čeká ještě těžký zápas v Belgii, ale ten naštěstí z pohledu postupu už nebude nic řešit. Šli jsme od zápasu k zápasu, každý byl pro nás klíčový a vyšlo z toho pět výher,“ radoval se trenér Svitek.

Češky ve Švýcarsku potvrdily roli favoritek. V první čtvrtině s nimi ještě domácí hráčky držely krok, ale na začátku druhé části odstartovala Karolína Elhotová povedenou pasáž (14:2), po které Češky odskočily až na rozdíl 20 bodů a zápas kontrolovaly.

Trenér Svitek mohl rozložit zátěž na celý tým a pošetřit síly opor na zápas v Belgii, kde se bude hrát o prvenství ve skupině. První minuty v soutěžním utkání za národní tým si připsala i Sarah Beránková.

Nejlepší střelkyní byla Karolína Elhotová s dvaceti body. K tomu přidala čtyři doskoky, čtyři asistence i čtyři zisky a byla nejužitečnější hráčkou utkání. Její starší sestra Kateřina přidala 15 bodů, Alena Hanušová 16 a rozehrávačka Lenka Bartáková, jež dirigovala hru v klíčové pasáži ve druhé čtvrtině, se blýskla deseti asistencemi.

„Vyhrály jsme o 30 bodů a byl to jednoznačný zápas, i když byl soupeř pro nás takový nevyzpytatelný. Ale zvládly jsme to v klidu,“ řekla Kateřina Elhotová. „Zápas s Belgií sice už nic neřeší, ale i tam budeme chtít předvést dobrý výkon. Nesmíme k tomu přistoupit laxně, mohly bychom dostat bodovou nálož. Budeme si chtít udržet čest a zakončit to s dobrým pocitem,“ dodala ke středečnímu zápasu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme