V boji o mistrovství světa v září pomůže basketbalistům i Veselý

Českým basketbalistům v zářijových zápasech kvalifikace o mistrovství světa s Ruskem a Bosnou a Hercegovinou pomůže po Tomášovi Satoranském i druhá největší hvězda Jan Veselý. Pivot z Fenerbahce Istanbul, se kterým loni vyhrál Evropskou ligu a letos byl ve finále, se do národního týmu vrací po dvou letech.

Tento článek je více než rok starý.

Nymburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Jan Veselý

Basketbalista Jan Veselý | Zdroj: ČTK

Veselý naposledy reprezentoval v kvalifikaci o olympijské hry v Riu. Český tým tak bude v nejsilnějším možném složení.

‚Na papíře to vypadá krásně.‘ Podle Satoranského je nový tým Wizards nejsilnější za jeho působení v NBA

Číst článek

„Jsem z této zprávy šťastný, je to skvělé pro národní tým. Společně s Tomášem Satoranským, Janem Veselým a doufejme i Ondřejem Balvínem, budeme mít naše nejlepší hráče, ale samozřejmě to není jen o těchto třech. Důležité je, aby i ostatní hráli a pracovali stále tak dobře,“ řekl trenér Ronen Ginzburg.

Osmadvacetiletý Veselý patří mezi nejlepší hráče v Evropské lize, v níž byl letos zařazen do ideální sestavy. Společně se Satoranským dovedli v roce 2015 Česko k sedmému místu na mistrovství Evropy. Nyní se pokusí ještě pozvednout tým v už tak dobře rozjeté kvalifikaci a pomoci v zápasech s Ruskem v Pardubicích (13. září) a v Bosně (16. září). Dvě výhry by už téměř jistě znamenaly historický postup na světový šampionát.

Basketbalový Děčín přestavuje kádr. ‚Nefungovalo to, museli jsme do týmu sáhnout,‘ vysvětluje vedení

Číst článek

Loni se Veselý z mistrovství Evropy omluvil, dosavadní zápasy kvalifikace vynechal kvůli tomu, že euroligové kluby vzhledem ke sporům s FIBA většinou neuvolňovaly hráče. Zářijové zápasy se ale konají ještě před startem sezony, a když Veselý projevil zájem, Fenerbahce ho jako svou největší hvězdu uvolnilo.

Nyní se už jen čeká, až to samé udělá Gran Canaria s dalším českým pivotem Ondřejem Balvínem. Tým z Kanárských ostrovů totiž nově postoupil do Euroligy a rád by měl Balvína k dispozici v přípravě, ale Ginzburg věří, že se povede najít kompromis a hráč na důležité zápasy bude k dispozici.

„Na situaci ohledně uvolnění Ondřeje Balvína pořád pracujeme, čekáme na odpovědi. Je to pro nás jeden z klíčových hráčů, který se za poslední rok neuvěřitelně zlepšil. Doufejme, že se vše podaří, výsledek budeme znát během pár dnů,“ řekl Ginzburg.

„Určitě bude tým s Janem Veselým, Tomášem Satoranským a Ondřejem Balvínem silnější, o tom není pochyb. Musí se ale dávat pozor na týmovou chemii, protože v takové sestavě jsme nehráli velmi dlouhou dobu. Ale jak říkám pořád, když se hráči dobře připraví, může tento tým dokázat velké věci,“ dodal izraelský kouč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme