Čeští basketbalisté ovládli přípravný turnaj v Pardubicích, v druhém utkání porazili Chorvaty 95:83

Čeští basketbalisté vyhráli v Pardubicích úvodní přípravný turnaj před zářijovým mistrovství Evropy, jehož jednu ze základních skupin budou hostit v pražské O2 areně. Po páteční výhře nad Bulharskem (93:60) porazili Chorvatsko 95:83. Nejlepším střelcem vítězů byl s 18 body Martin Peterka, který všechny body zaznamenal z trojkových pokusů. Za Chorvaty dal 21 bodů Jaleen Smith.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český reprezentant Martin Kříž

Český reprezentant Martin Kříž | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Na konci příštího týdne se tým kouče Ronena Ginzburga představí v dalším testu v Hamburku, kde v pátek vyzve domácí Německo a o den později se utká o umístění s Itálií, nebo Srbskem.

‚Pražský Rucker Park.‘ Satoranský na Žižkově veřejnosti otevřel zrekonstruované streetballové hřiště

Číst článek

Oproti pátečnímu duelu s Bulharskem odpočívali z šestnáctičlenného českého kádru pivot Ondřej Balvín a rozehrávač Vít Krejčí z Oklahomy, který bude po odchodu Tomáš Satoranského jediným českým zástupcem v NBA. Nově zasáhl do hry krátce jen Viktor Půlpán. Tomáš Vyoral ani Lukáš Palyza nenastoupili.

Chorvati představili v Enteria areně z nejlepší ligy světa tři zástupce - kapitána Bojana Bogdanoviče z Utahu, Daria Šariče z Phoenixu a Ivicu Zubace z Los Angeles Clippers.

Češi od začátku dotahovali náskok soupeře a do vedení se dostali v úvodní čtvrtině jen třikrát. Pokaždé to bylo díky trefě za tři body. Jaromír Bohačík dvakrát na začátku odpověděl na chorvatské koše a v druhém případě otočil stav na 5:4.

Potom přesný zásah Martina Peterky znamenal náskok 14:12 a Ondřej Sehnal zajistil stav 18:17. Soupeř však dal v první čtvrtině hned pět trojek oproti českým třem držel náskok 27:21.

Basketbalová reprezentace objevila Karnika, kanadský talent s českými kořeny. Tip přišel od novináře

Číst článek

Bohačík si v úvodu druhé čtvrtiny druhou úspěšnou trojkou v zápase polepšil už na 10 bodů, ale Chorvati se vzápětí vrátili do sedmibodového náskoku. Ginzburgův tým sice vzápětí snížil na 28:32, ale Bogdanovič načal trojkou šňůru svého týmu 7:0 a manko domácích narostlo na 11 bodů.

Ten se podařilo českému výběru do poločasu stáhnou na 39:43 především díky Davidu Jelínkovi, který během 130 sekund třemi střelami zaznamenal devět bodů.

Na začátku třetí čtvrtiny se postarali o obrat na 52:49 Jelínek, Jan Veselý, dvěma koši Satoranský a nakonec pěti body Bohačík. Přes tři tisíce fanoušků se dostávalo opět do varu, když opět skóroval Satoranský a Peterka trojkou zajistil pětibodový náskok.

Na to sice zareagoval bleskovým vyrovnáním Mario Henzonja, ale Češi byli při chuti a po Peterkově třetí trojce v utkání šli do poslední desetiminutovky s náskokem 68:59.

Další trojku přidal Peterka v 32. minutě a kapitán Hruban košem a třemi body v rychlém sledu Patrik Auda zajistili už rozdíl 16 bodů. Ještě o dva body posunul největší rozdíl v zápase už svou šestou trojkou Peterka. Chorvati v závěru stav zkorigovali, ale na české straně vstřelil trojkou své první body v druhém vystoupení v národním týmu rodák z Kanady James Karnik.

Česko - Chorvatsko 95:83 (24:32, 39:43, 68:59)

Sestava ČR: J. Bohačík 15, Satoranský 10, Kyzlink 6, Veselý 3, Kříž - Peterka 18, Auda 11, Jelínek 11, Hruban 10, Sehnal 8, Karnik 3, Půlpán.

Nejvíce bodů Chorvatska: Smith 21, Hezonja 15, Matkovič 14.

Fauly: 24:22. Trestné hody: 18/8 - 23/17. Trojky: 15:12. Doskoky: 32:35.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme