Věřím, že Satoranský a Veselý reprezentaci v kvalifikaci na mistrovství světa posílí, říká trenér

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg věří, že pro závěr první fáze kvalifikace mistrovství světa proti Finsku (29. června) a Bulharsku (2. července) bude mít k dispozici nejsilnější možný výběr. V předchozích dvou kvalifikačních termínech totiž stejně jako většina ostatních trenérů nemohl využít hráče z Evropské ligy a NBA, tedy Jana Veselého a Tomáše Satoranského.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg doufá, že pro závěr kvalifikace na mistrovství světa bude mít k dispozici i rozehrávače Washingtonu Wizards Tomáše Satoranského (vlevo) a pivota Fenerbahce Istanbul Jana Veselého.

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg doufá, že pro závěr kvalifikace na mistrovství světa bude mít k dispozici i rozehrávače Washingtonu Wizards Tomáše Satoranského (vlevo) a pivota Fenerbahce Istanbul Jana Veselého. | Foto: ČTK, Reuters | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nyní už ale Satoranskému a Veselému nic nebrání národní tým posílit, takže bude záležet hlavně na tom, jak se po náročné sezoně budou cítit zdravotně.

Na českém basketbalu mi záleží, říká Schilb, kterého čekají možná poslední zápasy za reprezentaci

Číst článek

„Věřím, že oba přijedou a budou reprezentovat Českou republiku. Vím, jak těžké a dlouhé sezony mají za sebou. Jana čeká ještě euroligové Final Four a pak konec turecké ligy. Oba absolvovali neskutečně náročný program, ale i tak věřím, že ještě poslední dva zápasy v této sezóně zvládnou v českém dresu," informoval v tiskové zprávě Ginzburg, který vyrazil do Bělehradu sledovat Veselého výkony ve Final Four na vlastní oči společně se svým novým asistentem Petrem Czudkem.

„Teď se soustředím jen na Final Four a o národním týmu nepřemýšlím. Uvidíme až potom," řekl Veselý ohledně své účasti.

Češi v kvalifikaci dosud zaváhali jen na Islandu. Do další fáze postupují tři ze čtyř celků a přenášejí si dál body, proto záleží na každém vítězství.

Soupeři počítají s hvězdami

„Kvalifikaci máme dobře rozehranou. Pokud bychom uspěli v obou domácích zápasech, je šance na postup na mistrovství světa velmi reálná. K tomu ale potřebujeme být na konci června v nejsilnější sestavě," řekl Ginzburg.

Basketbalista Veselý se podruhé v kariéře dostal do ideální sestavy Euroligy

Číst článek

Šlo by o první účast samostatné české reprezentace na světovém šampionátu, Československo naposledy na MS hrálo v roce 1982.

Posílit chce kouč i proto, že tak učiní také soupeři. Finsko přiveze Lauriho Markkanena, který zářil v NBA v dresu Chicaga. „Co jsem slyšel, tak Finové i Bulhaři počítají se svými největšími hvězdami," připomněl Ginzburg.

Při skládání týmu zvažuje rovněž zařazení Davida Jelínka, který patří k oporám Andorry ve španělské lize, ale v národním týmu chybí od ME 2015. „S Davidem jsem mluvil před každým kvalifikačním oknem. Jsme spolu v kontaktu i nyní. Stále mu přetrvávají problémy se zraněným prstem. O jeho účasti hodně napoví vyšetření u specialisty, na které se chystá," dodal Ginzburg.

Češi se vedle dvou kvalifikačních zápasů představí před svými fanoušky i 22. června, kdy od 18.00 sehrají v Praze na Královce přípravné utkání s Gruzií. Na všechny tři zápasy se prodávají vstupenky v síti Ticketportal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme