Basketbalistky nestačily na Italky a ještě nemají jistý postup na mistrovství Evropy

České basketbalistky v kvalifikaci mistrovství Evropy prohrály v Rize 63:69 s Itálií. Výběr trenéra Štefana Svitka po třech vítězstvích zaznamenal ve skupině první ztrátu a promarnil šanci zajistit si dvě kola před koncem postup na šampionát.

Tento článek je více než rok starý.

Riga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká basketbalová reprezentace (ilustrační foto)

Česká basketbalová reprezentace (ilustrační foto) | Zdroj: ČBF

Reprezentantky, jež kvalifikaci zakončí v únoru duely proti Rumunsku a Dánsku, mají po čtyřech kolech sedm bodů stejně jako Itálie. Dánsko a Rumunsko mají po pěti bodech. Na mistrovství, které příští rok přivítají Francie a Španělsko, postoupí vítězové devíti skupin a pět nejlepších týmů z druhých míst.

Nové hráčky přiložily ruku k dílu, chválí trenér českých basketbalistek. Teď je čeká favorizovaná Itálie

Číst článek

Češky nastoupily i s uzdravenou pivotkou Reisingerovou, která nedohrála páteční duel proti Dánsku kvůli zranění kotníku. A také s vědomím, že odpolední nečekaná prohra Rumunska 74:91 s Dánskem jim dala šanci zajistit si v případě vítězství nad Itálií postup na mistrovství.

Od začátku však tahaly za kratší konec a měly především problémy s velmi agresivní obranou Italek. První čtvrtinu ještě díky střeleckému výkonu Elhotové vyhrály 19:16, ale do druhé vstoupily sérií 0:8 a do druhého poločasu nastupovaly za nepříznivého stavu 32:35.

Po přestávce sice český celek přidal, ale Italky si i díky častým ztrátám a nedůrazné obraně soupeřek udržovaly těsný náskok a do závěrečného dějství vstoupily s vedením 50:47. Svitkovy svěřenkyně poté sice stáhly ztrátu na rozdíl dvou bodů, ale s přehledem hrající Italky drama nedovolily a vedení navýšily až na devět bodů.

Nejlepší střelkyní českého týmu, kterému v Rize chyběla řada opor v čele s kapitánkou Hejdovou, byla stejně jako v pátek Elhotová s 25 body. Dvanáct bodů zaznamenala Reisingerová a deset Březinová, která navíc přidala 11 doskoků. Italskou nejlepší střelkyní byla s 20 body Beatrice Atturaová.

Kvalifikace mistrovství Evropy basketbalistek v Rize - skupina D:
ČR - Itálie 63:69 (19:16, 32:35, 47:50)
Nejvíce bodů: Elhotová 25, Reisingerová 12, Březinová 10 - Atturaová 20, Zandalasiniová 12, Carangelová 11. Fauly: 21:16. Trestné hody: 8/8 - 17/12. Trojky: 7:9. Doskoky: 40:26.

Dánsko - Rumunsko 91:74.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme