Nechápu, proč se zahraničním trenérům v Česku nedaří, říká trenér basketbalistů Ginzburg

Izraelec Ronen Ginzburg se loni stal prvním zahraničním vítězem české ankety Trenér roku a ve čtvrtek může prvenství obhájit. Předchozí triumf si zajistil díky premiérovému postupu českých basketbalistů na mistrovství světa. Letos se Ginzburg dostal do užší nominace, protože dosáhl s národním týmem na šampionátu v Číně na historické šesté místo.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg oslavuje s fanoušky výhru nad Tureckem. Tím pádem také postup reprezentace do osmifinále světového šampionátu a účast v olympijské kvalifikaci

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg oslavuje s fanoušky výhru nad Tureckem. Tím pádem také postup reprezentace do osmifinále světového šampionátu a účast v olympijské kvalifikaci | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

„Když se řekne Čína, ihned se mi začnou vybavovat hezké věci. Jsou to krásné vzpomínky a snad se nám něco podobného ještě společně podaří,“ přeje si izraelský basketbalový trenér Ronen Ginzburg, který si bude pamatovat z mistrovství světa hlavně dvě věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Izraelský basketbalový trenér Ronen Ginzburg může ve čtvrtek jako první cizinec obhájit triumf v české anketě Trenér roku

„Možná to někoho překvapí, ale co se týče mimobasketbalových věcí, tak nikdy nezapomenu na podporu českých fanoušků a setkání s nimi po postupu ze skupiny v českém domě v Šanghaji. Z palubovky je toho hodně, ale zmíním týmového ducha a výkony hráčů na hranici možností,“ vzpomíná Ginzburg.

Chválu za předváděnou hru svých svěřenců na šampionátu v Číně občas slýchá třiapadesátiletý rodák z Tel Avivu ještě teď. „A nejen v Izraeli, ale z celého světa. Třeba od trenérů, které jsem nějakou dobu neviděl. V Izraeli se všechno hodně srovnává a v naší historii jsme měli dva trenéry, kteří byli s národním týmem na mistrovství světa sedmí, třetí byl s ruskou reprezentací osmý. Vycházím tak z toho nejlépe, jsem aktuální jednička,“ směje se Ronen Ginzburg, který do Česka přišel trénovat už před 14 lety.

Štěstí na hráče

V Nymburce nejprve dělal asistenta, pak hlavního kouče a nakonec odešel na plný úvazek k národnímu týmu, se kterým vylepšuje česká maxima. A to navzdory tomu, že zahraničním odborníkům se v českém sportovním prostředí spíš nedaří.

„Věděl jsem o tom, ale doteď nechápu, proč to tak je. Nevím, čím to, že si mi tak daří, ale prostě dělám svou práci. Znalosti jsou ve sportu důležité, ale komunikace a osobní vztahy dělají také hodně. Pro mě je důležitý respekt, právě komunikace, důvěra, ale zároveň i upřímnost. Nicméně mám i štěstí, protože za ty roky tady jsem pracoval vždy s velmi dobrou partou hráčů,“ chválí basketbalový trenér své svěřence. Jeho znalosti a know how se v Česku zatím snaží využívat hlavně basketbalové prostředí.

„Pomáhám federaci se vzděláváním mladých koučů a doufám, že už brzo to přinese první ovoce. Přál bych si, aby se nám podařilo zdejší basketbal posunout dál. K tomu je třeba mít u dětí dobré trenéry, a aby oni měli z čeho vybírat,“ dodává Ronen Ginzburg, který večer může jako první cizinec obhájit triumf v české anketě Trenér roku.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme