Problémem byly útočné doskoky Rusek. Psychicky nás to ubíjelo, říká trenér českých basketbalistek

Věděly, že doskoky budou jednou z klíčových činností, přesto v ní české basketbalistky ve vstupním utkání mistrovství Evropy propadly. A také proto Rusku podlehly 69:73. Času na odpočinek, odstranění chyb nebo vyčištění hlavy nemají zrovna nejvíc. Už v pátek večer je totiž čeká další utkání a v něm jeden z hlavních favoritů turnaje – Francie.

Štrasburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Bartáková

Věděly, že doskoky budou jednou z klíčových činností, přesto v ní české basketbalistky ve vstupním utkání mistrovství Evropy propadly. A také proto Rusku podlehly 69:73 (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Kontrola doskoků, to bude důležité,“ říkal už před zápasem kouč české ženské basketbalové reprezentace Štefan Svitek. Jenže právě tahle činnost jeho svěřenkyním v duelu s Ruskem nešla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češky na mistrvství Evropy basketbalistek v zápase proti Rusku doplatily na nízkou sestavu. Více si poslechněte v reportáži Jakuba Kanty

Z podkošového prostoru dostaly 44 bodů, samy jich daly 26. Hlavně kvůli sbírání odražených balonů na útočné polovině.

„Bohužel se nám nepovedlo odstavovat jejich hráčky, (Maria) Vadějevová měla osm útočných doskoků, celkově jich měly sedmnáct. Potom měly druhé šance a do toho daly ještě nějaký koš s faulem, takže myslím, že to byl náš největší problém,“ popsala Radiožurnálu nejlepší česká střelkyně Alena Hanušová.

17 nebylo jen číslo útočných doskoků soupeřek, právě o tolik bodů se Rusky postaraly i z těch už zmíněných druhých šancí pod českým košem. Z jedné takové několik sekund před koncem definitivně rozhodla o triumfu Ruska Nina Glontiová.

‚Takhle by to mělo vypadat‘. Basketbalistky před odletem na mistrovství Evropy porazily Slovensko

Číst článek

„Na závěr rozhodla zase jedna věc, která nás trápila po celou dobu zápasu, a to byly útočné doskoky našeho soupeře. Daly z toho velmi mnoho bodů a i psychicky nás to ubíjelo, že zase daly koš,“ přiznává po úvodní porážce slovenský trenér českých basketbalistek.

Zatímco ruská podkošová hvězda Maria Vadějevová si dělala, na obou koncích palubovky, co chtěla – zaznamenala 26 bodů, 17 doskoků a odpočívala jen osm minut – body a doskoky její vrstevnice, české pivotky Julie Reisignerové laborující se zraněním chyběly.

Navíc mohla odehrát jen necelou čtvrthodinu. „Chyběla, je to vidět na statistikách. Byly jsme menší, ony měly těch vysokých křídel víc než my,“ myslí si Hanušová před pátečním zápasem s Francií od 20.45, který odvysílá Radiožurnálu Sport v přímém přenosu.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme