Basketbalový Trenér roku Ginzburg o Česku: Už se tu necítím jako cizinec, přál bych si získat občanství

Kouč českých basketbalistů Ronen Ginzburg dokázal jako druhý v historii obhájit triumf v anketě Trenér roku. Druhý rok v řadě totiž dostal izraelský rodák od svých kolegů v Česku nejvíc hlasů v kategorii kolektivních sportů a je v tomhle ohledu nejúspěšnějším cizincem.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ronen Ginzburg (vpravo) na vyhlášení ankety Trenér roku spolu s vítězem v individuální kategorii, šéftrenérem judistické reprezentace Petrem Lacinou

Ronen Ginzburg (vpravo) na vyhlášení ankety Trenér roku spolu s vítězem v individuální kategorii, šéftrenérem judistické reprezentace Petrem Lacinou | Foto: Jan Malý | Zdroj: ČOV

„Zaprvé bych rád řekl, že po těch čtrnácti letech se tu už necítím jako cizinec, mám to tady rád,“ přiznává pro Radiožurnál trenér Ronen Ginzburg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ronen Ginzburg obhájil vítězství v anketě Trenér roku. Více v příspěvku Jakuba Kanty

Kouč šestého nejlepšího výběru z posledního světového šampionátu basketbalistů považuje Česko za svůj druhý domov. Proto by rodák z Tel Avivu stál také o české občanství.

„Doufám, že ho jednou mít budu, přál bych si to a snažím se ho získat. Myslím, že jsem v Česku odvedl kus práce, jsou za mnou výsledky. Stejně tak já můžu říct, jak moc mi tahle země dala. Kdyby to záleželo jen na mně, klidně už bych ho měl,“ směje se Ginzburg.

Šestapadesátiletý trenér zanechal v českém basketbalu výraznou stopu: Nymburk dovedl k několika domácím titulům a reprezentaci pak k nejlepšímu výsledku v historii mistrovství světa i Evropy.

„Druhá možnost, jak občanství tady získat, je vzít si Češku. Ale já už ženatý jsem, takže to je problém,“ vtipkuje Izraelec.

Je na něm ale vidět, že by české občanství vážně rád získal. K tomu je ovšem potřeba splnit mimo jiné test z češtiny a právě řeč Ginzburgovi nejde.

„Je to fakt oříšek, ještě jsem asi nenašel správného učitele. Někdy je ale lepší nerozumět úplně všemu, i když nejen hráči dobře vědí, že už rozumím dost. Spím i tak dobře, ale udělalo by mi velkou radost dostat české občanství,“ dodává Ginzburg.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme