Basketbalistky USA získaly desátý titul mistryň světa. Ve finále porazily Australanky jasně 76:56

Americké basketbalistky získaly jubilejní desátý titul mistryň světa. Ve finále osmnáctého šampionátu na Tenerife porazily Austrálii 73:56, od zisku bronzu v roce 2006 vyhrály na mistrovství už 22. utkání za sebou a získaly třetí titul v řadě.

Tento článek je více než rok starý.

Tenerife (Španělsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brittney Grinerová z týmu Spojených států (v červeném) se snaží zakončit přes Alex Buntonovou z Austrálie

Brittney Grinerová z týmu Spojených států (v červeném) se snaží zakončit přes Alex Buntonovou z Austrálie | Foto: Andres Gutierrez | Zdroj: ČTK/AP

Australanky jsou za posledních 20 let jediným týmem, který sebral zámořské velmoci titul, a věřily, že letos se jim může podařit úspěch z roku 2006 zopakovat. Jenže Američanky předvedly asi nejlepší výkon na turnaji a v klidu si došly po další triumf.

Bez faulu! Basketbalová federace chce bojovat proti nadávkám na rozhodčí a trenéry

Číst článek

Staronovým šampionkám se povedlo především zastavit hvězdu turnaje Liz Cambageovou, která měla průměr 27 bodů na utkání, ale ve finále dala jen sedm bodů a prohrávala souboje s další hvězdnou pivotkou Brittney Grinnerovou. Ta byla s 15 body nejlepší střelkyní zápasu.

Američanky poprvé na turnaji v utkání ani jednou neprohrávaly. Zápas začaly šňůrou 10:0, ale v první polovině ještě Australanky i bez bodů Cambageové dokázaly s favoritem alespoň držet krok. Jenže do druhé půle nastoupily Američanky šňůrou 9:0, získaly náskok o 20 bodů a zlomily odpor soupeře.

Nové logo, lichý počet týmů. Ženská basketbalová liga začne pouze s jedenácti celky

Číst článek

V poslední čtvrtině si trenérka Dawn Staleyová mohla dovolit šetřit opory v čele s rozehrávačkou Sue Birdovou, který v 37 letech přidala ke čtyřem zlatům z olympijských her i čtvrtý titul.

Bronz získaly Španělky, které se s cenným kovem vracejí z třetího mistrovství světa za sebou. Po vítězství nad Belgií 67:60 navázaly obhájkyně stříbra před domácím publikem na třetí místo, které vybojovaly i na karlovarském MS v roce 2010.

Španělky proti Belgii uspěly stejně jako vloni v semifinále evropského šampionátu v České republice, který potom vyhrály. Belgičanky byly při premiérovém startu na mistrovství do posledního hracího dne ve hře o medaili, ale nakonec jim k ní nepomohl ani výkon Emmy Meessemanové, autorky 24 bodů a 9 doskoků. Nejlepší střelkyní španělského týmu byla se 17 body bývalá opora USK Praha Marta Xargayová.

Mistrovství světa basketbalistek na Tenerife (Španělsko):
Finále:
USA - Austrálie 73:56 (20:15, 35:27, 61:38)
Nejvíce bodů: Grinerová 15, Taurasiová 13, Stewartová 10 - Smithová 10, Cambageová 7.
O 3. místo:
Španělsko - Belgie 67:60 (15:15, 32:27, 55:43)
Nejvíce bodů: Xargayová 17, Torrensová 15, Ndourová 13 - Meessemanová 24, M. Mestdaghová 15, Allemandová 8.
O 5. místo:
Francie - Čína 81:67 (37:36).
O 7. místo:
Kanada - Nigérie 73:72 (30:35).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme