Vše na jednom místě. Basketbalistky USK Praha možná čeká v Eurolize závěrečný turnaj

Přerušená sezona Evropské ligy basketbalistek, ve které USK Praha obhajuje třetí místo, by se mohla na podzim dohrát turnajem pro osm čtvrtfinalistů. O možném pokračování soutěže informovala ve středu na svém webu Mezinárodní basketbalová federace (FIBA).

Mnichov Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brionna Jonesová z USK v souboji s Gintaré Petronyteovou z Benátek

Brionna Jonesová z USK v souboji s Gintaré Petronyteovou z Benátek | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Euroliga byla kvůli pandemii koronaviru do odvolání přerušena v polovině března v průběhu čtvrtfinále, v němž hráčky USK měly nastoupit proti Schiu. Vedení FIBA nyní přišlo s návrhem soutěž dohrát na přelomu září a října turnajem na pro osmičku čtvrtfinalistů.

Kvalifikace, olympiáda, mistrovství Evropy. České basketbalisty může čekat nabitá sezona

Číst článek

FIBA o tom nyní bude jednat se zástupci klubů a národních soutěží. Rozhodnutí, jestli se dohraje nejen Euroliga, ale i Evropský pohár mužů a žen, by mělo padnout na konci května. „Shodli jsme se na tom, že nejlepší možností, jak uzavřít sezonu těchto tří soutěží, budou závěrečné turnaje na jednom místě,“ uvedla FIBA v prohlášení.

Federace po videokonferenci informovala o zrušení všech letních turnajů. Funkcionáři diskutovali i o mistrovství Evropy, které má v roce 2021 spolupořádat Česká republika, konkrétní závěry ale přinesou až další jednání. Šampionátu hrozí částečná termínová kolize s odloženým olympijským turnajem v Tokiu.

Vedení USK se zatím postojem k dokončení Euroligy nezabývalo, protože informaci dostalo teprve ve středu. „Je to čerstvá záležitost. Připravují dotazník, kde se nás budou ptát, co bychom chtěli a co bychom nechtěli. Z toho pak udělají nějaký závěr, který předloží vedení FIBA a to rozhodne,“ řekl generální manažer klubu Marek Kučera.

„Za sebe si dokážu představit, že budeme rádi, když se udělá nějaký turnaj a bude to třeba příprava na novou sezonu, ale nemyslím si, že by to mělo být nazvané jako dohrávka sezony 2019/20. To prostě tak není,“ připomněl Kučera, že většina klubů by na dodatečný závěrečný turnaj přijela se zcela jinými týmy, než se kterými se představila v základní části.

Hráčské smlouvy jsou totiž většinou platné jen do léta a poté se kádry obměňují. „Nedokážu si představit, že by se nějaká liga dohrávala s jinými hráčkami, než se kterými se hrálo původně. To mi z filozofického hlediska nepřijde správné,“ prohlásil Kučera.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme