'Zrychlil, zesílil, dobře střílí.' Trenéři Washingtonu Wizards chválí zlepšení Tomáše Satoranského

Basketbalista Tomáš Satoranský působí v zámořské NBA už druhou sezonu. Šestadvacetiletý český rozehrávač sice nepatří do základní pětky Washington Wizards, od trenérů ale pravidelně slýchá, jak se na tréninku i v zápase zlepšuje.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský v dresu Washington Wizards

Tomáš Satoranský v dresu Washington Wizards | Foto: Fotobanka Profimedia

„Každá druhá sezona, co jsem měl v kariéře v tom samém týmu, pro mě byla jiná tím, že jsem to prostředí znal. To samé je v NBA, nejsem tak vyjukaný z toho kolotoče tady,“ všímá si pro Radiožurnál Tomáš Satoranský.

V Praze se natáčí basketbalový Zlatý podraz. Hercům radí 'Ital' Jiří Welsch

Číst článek

Za první rok v NBA se Tomáš Satoranský otrkal, což kromě jeho samého pozorují i trenéři.

„Myslím, že se Tomáš americký styl hry naučil velmi dobře. Zrychlil, zesílil, a je taky hodně soutěživý. Tyhle dvě věci - tvrdá práce a soutěživost - jsou základem pro to, aby tady byl úspěšný,“ vysvětluje jeden z asistentů Wizards David Adkins.

Když se trenérů někdo zeptá, co stojí za zlepšením hry 26letého českého rozehrávače, tak všichni odpoví, že tvrdá práce v tréninku.

„Častokrát se stává, že hráči, kteří nehrají, se cítí uraženě a netrénují pak tak tvrdě. U Tomáše jsem tohle nikdy neviděl. Minulý rok ne vždycky hrál, ale za to makal na tréninku. A i když zrovna nehraje, tak nesklápí hlavu dolů a zůstává pozitivní,“ chválí hlavní kouč Scott Brooks.

A slova svého šéfa potvrzuje i samotný hráč. „To je praktické, co člověk může udělat, když nehraje. Zůstat připravený, udržovat se ve formě a využít čas, který má na zlepšování jiných atributů hry a individuálních činností.“

Tomáš Satoranský oproti premiérové sezoně v zámoří například zlepšil střelbu, kterou s ním přes léto piloval asistent trenéra Wizards Ryan Richman.

„Ano, střílí dobře, ale není to jen kvůli mně, je to výsledek spolupráce více lidí - především samotného Tomáše. Pracuje na sobě. Jeho kouč Stefan Weissenböck z Bambergu s ním udělal velký kus práce. Pomohl mu s rovnováhou, naučil ho jít dopředu, když střílí a tak dále. Zkrátka všichni mu pomáháme a chceme vidět, že se zlepšuje,“ vysvětluje člen trenérského týmu.

Opora ve střelbě trojek

Zlepšená střelba udělala z Tomáše Satoranského dokonce třetího nejlepšího střelce trojek v týmu Wizards.

„Ano, trénuje střelbu. Je to dobrý střelec trojek, jeho držení míče je lepší. Myslím, že když hrajete v NBA, tak se zlepšuje jen díky tvrdé práci. A on tak pracuje. S ohledem na čas, který Tomáš na hřišti stráví, je to pro nás velmi užitečný hráč,“ oceňuje aktuálně jediného Čecha v NBA hlavní trenér Brooks.

Tomáš Satoranský pomohl Wizards hlavně ve chvíli, kdy se v letošní sezoně zranil hlavní rozehrávač a největší hvězda týmu John Wall.

„To bylo velmi důležité. Když jdete hrát, musíte být připraven. A my věděli, že Tomáš připravený je, protože na sobě při tréninku skvěle pracoval,“ vyzdvihl jednu z hlavních předností Tomáše Satoranského jeho trenér Scott Brooks.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme