Basketbalistky se přiblížily mistrovství Evropy, v kvalifikaci ‚přejely‘ Rumunsko skoro o 50 bodů

České basketbalistky deklasovaly v kvalifikaci mistrovství Evropy v „bublině“ v Istanbulu Rumunsko 100:52 a udělaly velký krok k postupu na červnový závěrečný turnaj ve Španělsku a Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Istanbul (Aktualizováno: 15:52 4. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Bartáková

Lenka Bartáková | Zdroj: Profimedia

Nejlepší střelkyní českého týmu, který si už v první čtvrtině vybudoval čtyřiadvacetibodový náskok, byla s 25 body Julia Reisingerová a přidala k tomu i devět doskoků. S 16 asistencemi řídila útok Lenka Bartáková, Veronika Voráčková zaznamenala double double s 12 body a 10 doskoky.

‚Doufám, že v další bublině už ho vybojujeme.‘ Basketbalistky zůstaly i po prohře na dosah postupu

Číst článek

Český tým v prvním vzájemném utkání v listopadu 2019 v Praze porazil Rumunky až košem Kateřiny Elhotové v poslední sekundě 60:59, ale v odvetě směřoval od počátku k jasné výhře. Reprezentantky dávaly najevo, že nechtějí podobné drama opakovat.

Skóre otevřela Natálie Stoupalová, Elhotová trojkou zvýšila na 5:0 a ve čtvrté minutě vedl Svitkův týmu už 11:2. První čtvrtinu ovládly Češky 32:8 a deseti body se na tom podílela Reisingerová.

Na vývoji skóre se ale podílelo osm hráček, včetně kapitánky Romany Hejdové, Voráčkové a Aleny Hanušové, které stejně jako Veronika Šípová a Tereza Vyoralová chyběly na předchozím kvalifikačním bloku v Rize. Přestože se Rumunky do poločasu zlepšily, rozdíl v utkání narostl na 33 bodů.

Ve zbytku zápasu bylo jasné, že půjde jen k výši českého vítězství. Do hry se dostala na konci třetí čtvrtiny i jednadvacetiletá Šípová, která prožila odložený debut v reprezentaci.

Na své první trojciferné skóre této kvalifikace dosáhly Češky šest sekund před koncem díky dvěma úspěšným trestným hodům Reisingerové, která s 25 body vyrovnala nejlepší výkon týmu v bojích o ME 2021. Ten patřil od listopadového z duelu s Itálií (63:69) Kateřině Elhotové.

Bartáková vytvořila se 16 asistencemi rekord probíhající kvalifikace. Dosavadním maximem bylo 11 přihrávek, které zaznamenaly právě česká rozehrávačka proti Dánsku (84:64) a také Ukrajinka Alina Jagupovová.

Kvalifikace mistrovství Evropy basketbalistek:

Rumunsko - ČR 52:100 (8:32, 25:58, 41:76)
Nejvíce bodů: Margineanová 14, Walkerová 10, Siposová 9 - Reisingerová 25, Hanušová 15, Voráčková 12. Fauly: 18:16. Trestné hody: 19/15 - 18/15. Trojky: 7:11. Doskoky: 33:46.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme