‚Řekly jsme si, že proto jsme sem nepřijely.‘ Basketbalistky předvedly proti Švédsku povedený obrat

České basketbalistky mají za sebou první vítězný zápas na evropském šampionátu v Lotyšsku. Švédky sice většinu utkání vedly, chvíli dokonce o 17 bodů, ale díky zlepšenému výkonu ve druhé půli mohly pak na palubovce slavit Češky - po vítězství 71:64.

Riga (Lotyšsko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky (v červeném) mají po dvou zápasech na ME na kontě tři body (ilustrační foto)

České basketbalistky (v červeném) mají po dvou zápasech na ME na kontě tři body (ilustrační foto) | Foto: Václav Mudra/ ČBF

„Řekly jsme si s holkami, že proto jsme sem nepřijely a že jsme včera proti Francii ukázaly, že dokážeme hrát s každým a že jsme dneska ještě vůbec nezabojovaly. Řekli jsme se, že se musíme hecnout a že nemáme co ztratit,“ popisuje pro Radiožurnál pivotka Kamila Štepánová, co se dělo o poločasové přestávce v české šatně, které šéfuje slovenský trenér Štefan Svitek.

Přehrát

00:00 / 00:00

'Řekly jsme si, že proto jsme sem nepřijely.' Basketbalistky předvedly proti Švédsku povedený obrat

„Řekli jsme si, že tudy cesta nevede, jedině zlepšením obrany a doskakováním. Když jsme se takhle nastartovali, tak jsme konečně trefovali i střely zvenku a trochu jsme to roztáhli,“ říká Svitek.

Ihned po návratu z kabiny zlepšení na české straně ještě nepřišlo, ve 22. minutě totiž národní tým ztrácel už dokonce 17 bodů. Následnou čtvrthodinu hry ale Češky naprosto ovládly - soupeřkám dovolily dát osm bodů samy jich nastřílely 38 a duel otočily.

„Jsem na všechny hrozně hrdá, že to nikdo nevzdal,“ těší Kamilu Štěpánovou.

Zářila hlavně ta od které se to asi úplně nečekalo - Renata Březinová. Střídající pivotka a debutantka na velké seniorské akci si posunula osobní maximum na 23 bodů.

České basketbalistky po velkém obratu porazily na mistrovství Evropy Švédsko 71:64

Číst článek

„Myslím, že hrajeme super. Pořád se mluví o nějakých absencích a tak, ale já myslím, že nám to pomohlo a že tady vůbec nejsou špatné hráčky. Jsme skvělý kolektiv a jak se hecujeme a bojujeme za sebe, tak to je super a posouvá nás to dál a dál,“ dodává devětadvacetiletá Renata Březinová, která odehrála zatím nejlepší zápas v reprezentaci.

„Myslím, že jo, protože je vítězný. A to je můj první evropský vítězný,“ usmívá se Březinová.

Češkám zbývá ve skupině odehrát už jen poslední utkání ve skupině proti Černohorkám a díky výhře nad Švédskem v prvním vzájemném měření sil na mezinárodní scéně jsou už teď blízko k vytyčenému postupu dál, jistý ho ale nemají.

„Touhle výhrou jsme se tomu hodně přiblížili, ale nic není hotové. Jestli nám nevyjde zápas s Černou Horou a prohrajeme o 15 bodů, tak jsme venku,“ ví Štefan Svitek.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme