Nové hráčky přiložily ruku k dílu, chválí trenér českých basketbalistek. Teď je čeká favorizovaná Itálie

Jsou v reprezentaci poprvé, ale vzhledem k okolnostem dostávají na palubovce ještě víc času, než si vůbec dokázaly představit. Řeč je o českých basketbalistkách, které před rokem sledovaly své současné spoluhráčky z národního týmu v televizi. Tehdy je ani nenapadlo, že na dalším srazu už to budou ony, kdo bude v českém dresu mezi prvními týmy bojovat o jistotu postupu na mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Riga (Lotyšsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky

České basketbalistky | Zdroj: Reuters

„Vůbec ne. Samozřejmě jsem holkám fandila, ale vůbec jsem si nepředstavovala, že tady budu. Je to pro mě velká čest,“ říká Michaela Matušková Radiožurnálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

České basketbalistky čeká další kvalifikační utkání. Více v příspěvku Jakuba Kanty

Spolu s jmenovkyní Michaelou Krejzovou se rozesmějí při otázce, co dělaly před rokem na startu kvalifikace a jestli si tehdy uměly představit, že už příště dostanou šanci v seniorském národním týmu také ony.

„Je to pro mě super pocit. Hrozně si vážím toho, že tu mohu být,“ dodává Natálie Stoupalová, která se při premiéře v reprezentaci proti Dánsku dokonce rovnou zařadila do základní sestavy.

„Hráčky, které jsou tu nové, taktéž přiložily ruku k dílu,“ kvitoval přínos posil trenér reprezentace Štefan Svitek.

Výpadek opor

Trenérovi Svitkovi chybí na turnaji v lotyšské Rize z nejrůznějších důvodů hned několik tradičních opor, a tak prostor dostávají novicky, ale i ty, které v minulosti tolik šancí na palubovce nedostávaly.

Svými výkony i v nadcházejícím duelu proti Itálii si tak zase mohou ještě výrazněji říct o pozornost a taky případnou další nominaci.

„Přemýšlela jsem nad tím, že bych mohla dostat pozvánku na příští srazy. Uvidíme,“ přiznává Krejzová. „Ještě před čtrnácti dny jsem nevěděla, že bych tu mohla být. Teď je to o krok blíž a já jsem strašně ráda,“ doplňuje Matušková.

I díky nim jsou české basketbalistky v kvalifikační skupině po třech zápasech bez porážky a první tabulce. Pokud vyhrají i nedělní duel nad favorizovanými Italkami od 18.45 hodin, mohly by už slavit postup na závěrečný turnaj v případě, že by v utkání předtím Rumunky podlehly zatím poslednímu Dánsku, čekajícímu na premiérovou výhru v kvalifikaci.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme