Satoranský popáté vyhrál anketu Basketbalista roku, stejně jako loni předčil Veselého

Nejlepším českým basketbalistou sezony se stejně jako loni a celkově popáté v kariéře stal Tomáš Satoranský. Sedmadvacetiletý rozehrávač, čerstvá posila Chicaga, který strávil uplynulou sezonu jako jediný Čech v NBA ještě v dresu Washingtonu Wizards, předčil v anketě České basketbalové federace stejně jako před rokem Jana Veselého. Mezi ženami zvítězila podruhé za sebou a celkově potřetí Kateřina Elhotová z USK Praha.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský | Foto: Bob DeChiara-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Satoranský vyrovnal s pěti triumfy Slováka Stanislava Kropiláka. Rekordmanem je s šesti vítězstvími Jiří Welsch. Od roku 2002 se na trůn usadila jen trojice osobností. Po pětiletém Welschově kralování měla anketa pět let pauzu a od té doby se vystřídali jen Satoranský s Veselým.

Pivot Fenerbahce Istanbul Veselý, který se stal nejužitečnějším hráčem Evropské ligy, skončil po prvenstvích z let 2012, 2016 a 2017 nyní v hlasování trenérů, zástupců klubů, sportovních novinářů a basketbalových odborníků opět druhý. Třetí pozici obsadil Jaromír Bohačík z Nymburku.

Basketbalisté na úvod přípravného turnaje před mistrovstvím světa porazili Tunisko

Číst článek

Satoranský stihl na startu sezony ještě zpečetit s národním týmem postup na letošní mistrovství světa v Číně a pak za Washington sehrál 80 utkání s průměry 8,9 bodu, pět asistencí a 3,5 doskoku na zápas. V červenci byl vyměněn do Chicaga, s kterým uzavřel tříletou smlouvu na 30 milionů dolarů. V anketě vyhrál také v letech 2013 až 2015.

Mezi ženami vyhrála potřetí za poslední čtyři roky Kateřina Elhotová. Jen předloni zvítězila Alena Hanušová, což bylo v době, kdy Elhotová vynechala většinu sezony kvůli narození syna Daniela a vrátila se až na závěrečné zápasy.

Elhotová byla s průměrem 13,4 bodu z 18 utkání nejlepší českou střelkyní v Eurolize, kde hráčky USK Praha skončily třetí. Na červnovém mistrovství Evropy byla s průměrem 13,3 bodu ze tří utkání druhá z českého týmu za kapitánkou Romanou Hejdovou (15,3).

Hráčka francouzského Landes Hejdová skončila v anketě třetí. Na druhé místo se dostala Julia Reisingerová, která vyhrála s Gironou španělskou ligu a získala cenu pro nejlepší hráčku finálové série s Avenidem. O ME ale přišla kvůli zranění.

Největšími talenty byli zvoleni Luboš Kovář ze Svitav a Simona Sklenářová ze Sparty. Ocenění pro trenéra roku převzal izraelský kouč českých reprezentantů Ronen Ginzburg. V kategorii nejlepších basketbalistů 3x3 zvítězili Ondřej Dygrýn a Kamila Hošková.

Síň slávy České basketbalové federace se rozrostla o osm nových členek - bronzové medailistky z mistrovství Evropy z roku 1978 Danu Aaltonen, Irenu Bartošovou, Hanu Brůhovou, Lenku Nechvátalovou, Dagmar Pošvářovou, Janu Stibůrkovou Menclovou, Ivanu Třešňákovou a Alenu Weiserovou.

Anketa Basketbalista roku za klubovou sezonu 2018/19 a reprezentační sezonu 2018:
Nejlepší basketbalista: 1. Tomáš Satoranský (Washington Wizards/NBA), 2. Jan Veselý (Fenerbahce Istanbul/Tur.), 3. Jaromír Bohačík (Nymburk).
Nejlepší basketbalistka: 1. Kateřina Elhotová (USK Praha), 2. Julia Reisingerová (Girona/Šp.), 3. Romana Hejdová (Landes/Fr.).
Trenér roku: Ronen Ginzburg (reprezentace mužů).
Trenér roku - mládež: Veronika Wiednerová.
Nejlepší mladý hráč: Luboš Kovář (Svitavy).
Nejlepší mladá hráčka: Simona Sklenářová (Nymburk).
Nejlepší hráč 3x3: Ondřej Dygrýn.
Nejlepší hráčka 3x3: Kamila Hošková.
Nejlepší mladý hráč 3x3: Vojtěch Vejvar.
Nejlepší mladá hráčka 3x3: Alžběta Levínská.
Síň slávy: Dana Aaltonen, Irena Bartošová, Hana Brůhová, Lenka Nechvátalová, Dagmar Pošvářová, Jana Stibůrková Menclová, Ivana Třešňáková, Alena Weiserová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme