Basketbalistky čeká na úvod ME Ukrajina. Straší je soupeřka, kterou nikdo neubrání

V Praze a Hradci Králové začalo mistrovství Evropy basketbalistek. České reprezentantky do něj vstoupí na východě Čech v 18 hodin duelem s Ukrajinou. Zatímco kurzy sázkových kanceláří naznačují, že Češky jsou v úvodním utkání favoritem, ony samy si to nemyslí.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky prohrály s Černou Horou, s míčem Ilona Burgrová

České basketbalistky prohrály s Černou Horou, s míčem Ilona Burgrová | Foto: Václav Mudra/ ČBF

České basketbalové reprezentantky se shodují, že na úvod mistrovství Evropy je čeká těžký soupeř. Výhra nad Ukrajnou by navíc byla důležitá v boji o lepší výchozí pozici pro play off. „V ratingu loňského roku vyšly jako číslo jedna v Evropě," upozorňuje pro Radiožurnál trenér Ivan Beneš.

Přehrát

00:00 / 00:00

České basketbalistky se připravují na vstup do evropského šampionátu

Češky by si rádi splnily svůj cíl. Tedy dostat se do čtvrtfinále v Praze. Ve skupině je čeká ještě souboj se Španělskem, které je největším favoritem na titul. Výhodné by tak bylo Ukrajinu porazit, aby reprezentantky skončily nejhůře druhé. Z pražské skupiny by se tak vyhnuly těžším soupeřkám. O druhé místo by měly soupeřit právě s Ukrajinou.

„Jedná se o tým, který velmi rád střílí ze střední vzdálenosti. Ukrajinky nemají klasickou pivotku, která by hrála jen pod košem," říká pivotka a nejzkušenější členka českého výběru Ilona Burgrová. Klíčem k úspěchu tak bude velmi dobrá obrana. „Mají dost vyrovnaných hráček. Musíme si dát pozor na Jagupovovou a Američanku na rozehrávce. Obě dávají přes dvacet bodů na zápas," přidává Tereza Vyoralová.

Třiadvacetiletá rozehrávačka zmínila především 180 centimetrů vysokou Alinou Jagupovovou. Její tělesné dispozice totiž budí v basketbalovém světě stejné emoce jako v případě Jihoafričanky Caster Semenyaové v atletice, která se musela podrobit lékařským testům určujícím její pohlaví. Jagupovová zatím podobný proces neabsolvovala.

„Straší všechny," povídá k Ukrajince Beneš. „Ona je jinde. Není nikdo, kdo by ji ubránil. Ale když dá body jenom ona, tak vyhrajeme," věří. Duel proti prvnímu soupeři českých basketbalistek je v Hradci Králové vyprodaný.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme