Basketbalisty trápí problém s kluzkými míči. Je to děs, musíme si zvyknout, říká Šiřina

Na fotbalovém mistrovství světa v roce 2010 se toho dost namluvilo o míči Jabulani. Slovenský gólman Ján Mucha tehdy řekl, že prý dělá z brankářů blbce. Možná trochu podobně se teď cítí basketbalisté ve všech čtyřech pořadatelských městech evropského šampionátu.

Kluž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kluzké míče trápí většinu basketbalistů na mistrovství Evropy.

Kluzké míče trápí většinu basketbalistů na mistrovství Evropy. | Foto: Jakub Kanta | Zdroj: Český rozhlas

Doby, kdy se míče vyráběly z pravé kůže, už jsou pryč. Že by ale vývoj šel jednoznačně dopředu, se nezdá. Už předloni na Eurobasketu si na oficiální hrací balony hráči stěžovali. Nic se ale nezlepšilo a tak letos deset výprav včetně té české podalo oficiální cestou protest k rukám prezidenta Mezinárodní basketbalové federace FIBA Horacia Muratoreho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deset reprezentací podalo oficiální protest proti novým míčům

„Míče jsou ze syntetické kůže a hodně kloužou. Zejména v momentě, kdy se člověku zpotí ruka. Balon pak klouže při driblinku, kontrole míče a někdy i střele,“ vysvětluje pro Radiožurnál křídelník Lukáš Palyza, v čem je s míčem problém. Hráči občas vypadají, že neumí pořádně chytat.

V souvislosti se změnou textury míče protestující týmy žádají, aby se tato záležitost okamžitě po šampionátu řešila, a aby byli aktivní hráči příště přizváni a mohl do výběru nového balonu pro další soutěže mluvit.

Zdá se, že vše zafungovalo rychle, protože už během jednoho z tréninků přímo v Kluži debatoval zástupce japonského výrobce s českým kapitánem Jiřím Welschem a asistentem Lubošem Bartoněm. Ne všichni ale mají s míčem problém. „Moc bych se na balon nevymlouval. Podmínky jsou pro všechny hráče stejné,“ říká Tomáš Kyzlink.

Problém by se dal využít použitím tréninkových míčů, se kterými basketbalisté běžně trénují. „Pak ale přijdeme do haly a máme nové míče. Je to děs, kloužou. Musíme si zvyknout,“ říká rozehrávač Jakub Šiřina.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme