První etapa jachtaře Koláčka: problém s navigací, zpomalení i kartáček na zuby místo lžíce

Milan Koláček se jako první Čech postavil na start jachtařského etapového závodu La Solitaire URGO Le Figaro. Jeho cesta však není zcela bez problémů. Jen během první etapy měl problémy s navigací, nevysvětlitelným zpomalením a také se ztrátou lžíce. I přes to všechno nakonec dojel 20. ze 43 účastníků.

Tento článek je více než rok starý.

Bordeaux Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První drobný problém přišel už během první noci na moři, a to kvůli ztrátě takové banality jako je lžíce. Na lodi je vždy kvůli úspoře hmotnosti jenom jedna, takže Koláčkovi nezbývalo nic jiného než jíst druhým koncem kartáčku na zuby.

Větší problém pro další průběh závodu bylo nevysvětlitelné zpomalení během druhého dne plavby. Po kontrole takřka celého plavidla se nepodařilo odhalit zjevnou příčinu. Až po otočení lodi na bok se uvolnil kus plastu, který obmotal jedno z kormidel a loď se opět dala do rychlejšího pohybu.

Départ de la 1ere étape #SolitaireURGO !

Příspěvek sdílený La Solitaire URGO (@lasolitaireurgolefigaro),

Silný vítr, který po celou plavbu panoval, zkomplikoval Koláčkovi cestu do Gijonu, cíle první etapy. Po otočce kolem bóje přestal fungovat tablet, který na palubě ukazuje data z palubního počítače. V podpalubí se totiž vlivem silného větru otevřelo okénko a počítač zalila voda.

Český závodník si musel poradit i bez vybavení, které měli k dispozici všichni jeho konkurenti. K dojezdu do cíle používal pouze malou nemapovanou GPS a musel se soustředit pouze na správný dojezd a nikoliv na předjetí svých soupeřů.

I přes všechny tyto kuriózní situace během závodu, které popisuje i na své webové stránce, si Čech vyjel 23. místo a čtvrtou pozici mezi nováčky. Své umístění bude moci vylepšit v neděli, kdy startuje další etapa.

Zuzana Borová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme