Sportovní svět i Biden gratulují Jamesovi k bodovému rekordu NBA. Rodina nahrála emotivní video

Basketbalista LeBron James v zápase Los Angeles Lakers s Oklahoma City Thunder překonal střelecký rekord NBA, který držel od roku 1984 Kareem Abdul-Jabbar. Ihned jak vstřelil rekordní koš, kterým se dostal na metu 38 390 bodů, přerušila se hra a na palubovku přišla oslavující rodina, která i předtím natočila Jamesovi video s gratulacemi. K historickému milníku se ale vyjadřovali i ostatní basketbalisté a sportovci nebo prezident Joe Biden.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve videu gratuluje dcera Zhuri, synové Bruuce a Bronny, manželka Savannah, matka Gloria i nevlastní matka Jennifer Brinson. „Gratuluji tati. „Vždycky jsem do školy vstával brzo ráno v šest hodin, abych šel ještě do posilovny, ale ty už jsi byl pryč. Díky tomu jsem si vždycky uvědomil, jak tvrdě pracuješ a jak jsi odhodlaný,“ vzkázal Bronny.

„Basketbal mi dal hrozně moc. Podíval jsem se po celém světě a mohl jsem být inspirací. Rodičovstí mě ale daleko víc pohání. Pro mě jako otce je nejdůležitější jít příkladem, což je práce na 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Snažím se dětem ukázat, jak se s respektem chovat jeden ke druhému i k ostatním,“ řekl James na tiskové konferenci.

„Těžko říct, jak mě to zasáhlo. Zasáhlo mě hodně, když má rodina přišla na hřiště poté, co jsem překonal rekord, a viděl jsem všechny své přátele a příbuzné. Ještě mi to ale úplně nedošlo,“ řekl James po zápase. „To, že stále dokážu hrát na takové úrovni, po dvaceti letech a s tím počtem minut na zápas, v základní části a play off, a stále jsem na vrcholu, to je neskutečný pocit,“ dodal.

Se speciálním videem, který i naznačuje, že je LeBron James nejlepším hráčem všech dob přišel čytřnásobný vítěz play off NBA Shaquille O’Neal.

Překonáním rekordu James oživil debaty o tom, kdo je nejlepším basketbalistou historie. „Já sám vím, co každý večer přináším a co na hřišti dokážu. Vždycky jsem měl pocit, že jsem ten nejlepší, kdo hrál tuhle hru, ale je tu také spousta jiných skvělých hráčů a jsem rád, že jsem součástí jejich cesty. Každý má svého favorita, ať o tom rozhodnou jiní,“ řekl čtyřnásobný šampion NBA k tématu nejlepšího hráče všech dob.

Pozadu s gratulacemi nezůstaly ani některé z největších hvězd NBA. Obdiv vyjádřili například Stephen Curry z Golden State Warriors nebo James Harden z Philadelphie 76ers.

„Moc gratuluji LeBrone. Makal jsi, jak nikdo jiný a byl jsi inspirací od prvního dne. Doufám, že budeš pořád nasazovat laťku vysoko,“ vzkázal Jamesovi Kevin Durant.

Nezůstalo jen u basketbalu. Patrick Mahomes, který bude bojovat se svým týmem Kansas City Chiefs o letošní Super Bowl také vyjádřil Jamesovi úctu. „Moc gratuluji, byl to legendární výkon,“ napsal.

Historický moment nenechala bez povšimnutí ani hokejová NHL.

„Nikdy jsem si nemyslel, že zažiju dva hráče, kteří nastřílejí přes 38 tisíc bodů. Dobře si pamatuji, jak můj spoluhráč Kareem tehdy rekord překonal. A teď je to tu znovu. Tímto LeBron utvrdil svůj odkaz,“ řekl legendární Magic Johnson.

Podle komisionáře NBA Adama Silvera je na Jamesově výkonu mimořádné i to, že na něj dosáhl ještě v plné síle. „Je to monumentální výkon, který potvrzuje jeho setrvalou dokonalost během 20 sezon v lize. A je úžasné, že LeBron stále hraje na nejvyšší úrovni a jeho basketbalová historie se stále píše,“ řekl šéf nejlepší ligy světa.

Gratulace Jamesovi přišla i z Bílého domu od amerického prezidenta Joea Bidena: „Celým svým srdcem a duší jsi překonal úžasný rekord. Pozvedl jsi tento sport. A co víc, stejně jako Kareem, Bill Russell a ostatní, kteří tu byli před tebou, jsi inspiroval celý národ.“

lis, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme