Extrémní horský závod Beskydská sedmička chce být vstřícnější k přírodě. Poprvé půjdou i jednotlivci

Novinky letos chystají organizátoři extrémního horského závodu Beskydská sedmička (B7). Poprvé v desetileté historii budou moci za překonáním sedmi beskydských vrcholů vyrazit i jednotlivci. Mírně by se měla změnit i trasa závodu a nově bude součástí výbavy závodníků kelímek, aby byl závod vstřícnější k přírodě. ČTK to řekl mluvčí závodu Adam Knesl.

Tento článek je více než rok starý.

Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beskydy

Beskydy | Foto: Jana Šustová

Závodníci budou startovat v pátek 30. srpna na atletickém okruhu v Třinci na Frýdecko-Místecku.

Závod je vyprodán, na start se i letos postaví zhruba 3000 účastníků. Více zájemců nelze podle Knesla právě i s ohledem na ochranu přírody do závodu vpustit. Vrcholy, na jejichž zdolání je maximální limit 29 hodin, se kromě tuzemských nadšenců budou snažit překonat třeba i účastníci z Polska či Slovenska, ale také ze Švýcarska nebo Francie.

Nekonečný závod kolem jednoho bloku. Běžci musí zdolat za 52 dní skoro pět tisíc kilometrů

Číst článek

Organizátoři umožní start také 400 jednotlivcům. „O závod jednotlivců je velký zájem a do Beskyd se navrátí opět velmi silné startovní pole,“ uvedl ředitel závodu Libor Uher.

Trasa by měla být mírně odlišná od předchozích ročníků, její přesnou podobu organizátoři zveřejní v nejbližších dnech. l bude tradičně na náměstí Míru ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku.

„Jubilejní desátý ročník posune extrémní závod kupředu nejen sportovně díky kategorii jednotlivců, ale také ekologicky. Závodníci už nebudou mít na občerstvovacích stanicích k dispozici jednorázové plastové kelímky. Každý účastník B7 bude muset mít kelímek u sebe jako součást povinné výbavy,“ uvedl Knesl.

Podle ředitele závodu Uhra byly dříve využívané plastové kelímky velkou ekologickou zátěží. „Každoročně jsme spotřebovali 25 tisíc až 30 tisíc kelímků na osmi občerstvovacích stanicích, které jsme měli rozseté po trati Beskydské sedmičky,“ uvedl Uher.

Na 95 kilometrů dlouhé trase pořadatelé připravují občerstvení v každém údolí a v minulosti se na stanovištích hromadily odpadky, hlavně kelímky. Letos si závodníci mohou donést vlastní nebo si pořídit kelímek od organizátorů závodu. Na občerstvovacích stanicích jim budou k dispozici barely s vodou. Dalším ekologickým opatřením je výměna igelitových tašek s potřebami pro závodníky za textilní.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme