Bojí se předsedové svazů o slíbené peníze? Český sport řeší další dotační kauzu

Sotva se český sport nadechl po dotačním skandálu vyvolaným obviněním bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, řeší další trestní stíhání. Dotýká se prominentního představitele. Obviněna byla Česká unie sportu i její hlavní funkcionáři: předseda Miroslav Jansta a generální sekretář Jan Boháč.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta | Zdroj: ČTK

Ministerstvo školství zatím uvolnilo dotace ve výši téměř 1,8 miliardy korun. Další 2,2 miliardy se sportovcům chystá vyplatit do konce září. A podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky by přerozdělení veřejných prostředků nemělo ovlivnit ani stíhání České unie sportu a jejích představitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní dotace

„Podle mého názoru není důvod, aby ministerstvo školství měnilo politiku, kterou nastavilo už na začátku letošního roku. A tak, jak nás na minulém jednání vlády informoval ministr školství, tak vyplácení dotací, i na základě nových zpřísněných pravidel, probíhá. Ministerstvo školství se bude snažit, aby drtivá většina provozních prostředků byla rozdělena do konce letošního léta,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

O dotace z klíčového dotačního programu V zažádaly i po jeho zpřísnění všechny zbývající sportovní svazy. V tvrdší podobě je vyhlásila exministryně školství Kateřina Valachová poté, co vypukla první aféra kolem bývalé náměstkyně Simony Kratochvílové a tehdejšího předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty.

Svazy bojují o dotace slíbené pro tento rok. Nabízí se však otázka, jestli jim s přihlédnutím k dotačním kauzám nehrozí, že příští rok budou peníze pro sport sníženy. Svazy se obávají, jak mají letos vůbec fungovat, když nedostaly ještě tři pětiny přislíbených peněz.

Olympijskej výbor je třeba pokrátit, psal Jansta v SMS. Chtěl zasahovat do rozdělování dotací

Číst článek

Pokud jde o příští rok, předseda Českého biatlonového svazu Jiří Hamza se o peníze pro svůj sport nestrachuje: „Já se toho nebojím. Zatím máme rezervy, ze kterých můžeme fungovat, ale samozřejmě je to nepříjemné,“ řekl Radiožurnálu.

O něco hovornější byl předseda atletického svazu Libor Varhaník. „Předpokládám, že sliby budou naplněny, tak jak to bylo zrealizované. Předpokládám, že role sportu bude vnímána jako fenomén, který pro zdravý vývoj české populace je nutný, a že to také bude odrážet rozpočet,“ řekl Varhaník Radiožurnálu. Přeje si, aby státní rozpočet pamatoval na sport ještě více než letos, kdy byly dotace o 1,8 miliardy větší než loňský rok.

Marek Augustin, špo, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme