Boston ve finále Východní konference podruhé porazil LeBronův Cleveland a vede 2:0

Basketbalisté Bostonu přestáli ve druhém finále Východní konference play off NBA triple double LeBrona Jamese a po domácí výhře 107:94 vedou nad Clevelandem 2:0 na utkání. Celtics ještě nikdy v historii neztratili sérii, ve které takto vedli. Boston udržel domácí neporazitelnost v letošních vyřazovacích bojích i proto, že dvouciferný počet bodů nastříleli všichni členové základní pětky. Další utkání se bude hrát v hale Cavaliers v noci na neděli.

Tento článek je více než rok starý.

Boston Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalisté Boston Celtics

Basketbalisté Boston Celtics | Zdroj: Reuters

V úvodním duelu LeBron James netrefil jedinou trojku a zůstal na 15 bodech. Tentokrát od rozskoku podával úplně jiný výkon. V první čtvrtině byl hodně efektivní, když trefil čtyři ze sedmi trojek, celkem osm z patnácti střel z pole. Postaral se tak o 21 z 27 bodů Clevelandu, čímž si vyrovnal osobní maximum v play off.

Basketbalisté Golden State vstoupili do semifinále NBA vítězstvím v Houstonu

Číst článek

Pro finalisty posledních tří ročníků NBA to vypadalo dobře až do doby, kdy zbývalo do konce první půle odehrát 3 minuty a 50 vteřin. Cavaliers vedli o deset bodů a útočili, jenže pod košem Celtics se Jamesovi pokusil vzít míč Jayson Tatum. To se mu nepovedlo, ale ramenem vrazil do třiatřicetileté hvězdy někam do oblasti krku a hlavy. Z nařízených šestek dal James jednu a zamířil do šatny.

„Trefil mě přímo do čelisti, ale můj výkon v zápase to nijak neovlivnilo. Potřeboval jsem se jen v šatně vzpamatovat z toho otřesu. Lékař mi udělal několik vyšetření, všechny byly v pořádku, proto jsem se mohl vrátit ještě v prvním poločase,“ vysvětloval zámořským novinářům po utkání křídelník Cavs.

Po dvou minutách se sice James vrátil a jeho spoluhráči měli stále stejný náskok a to nejvyšší v utkání, ale od té doby začali ztrácet. Ještě do přestávky se domácí dotáhli na sedm bodů a definitivně se dostali do vedení čtyři a půl minuty od konce třetí části, zásluhou bodové série rozehrávače Terryho Roziera, který se nakonec dostal na 18 bodů.

Na českém basketbalu mi záleží, říká Schilb, kterého čekají možná poslední zápasy za reprezentaci

Číst článek

Celkem ve druhé půli Boston přestřílel Cleveland 59:39, od Jamesova zranění krku dokonce 71:47 a došel si v hale TD Garden pro vedení 2:0, které ještě nikdy neprohospodařil. LeBron James i tak zapsal třetí triple double v letošním play off za 42 bodů, 10 doskoků a 12 asistencí. Kevin Love se postaral o 22 bodů a 15 doskoků. Společně měli střelbu z pole přes 53%.

Jenže zbytku týmu se nedařilo. Dohromady dali jejich spoluhráči jen 30 bodů (z toho 11 náhradník Kyle Korver) s úspěšností 36% a doskočili 20 míčů. Třeba člen základní pětky JR Smith za 27 minut netrefil koš ani jednou.

„Jdou do toho víc než my. Musíme hrát lépe a víme to. Musíme se zvednout po fyzické i psychické stránce,“ burcuje kouč celku z Ohia Tyronne Lue, který se také podivoval, že takový Jamesův výkon předtím na vítězství jeho týmu vždycky stačil. „Že bych kvůli tomu neusnul, to ne,“ přidal James, na vývoj série a pokračoval: „Ubránili domácí hřiště a teď přišel čas, abychom my udělali to samé.“

V dresu Celtics byl nejlepším střelcem opět Jaylen Brown s 23 body. Pivot Al Horford přispěl 15 body a 10 doskoky. Zatímco domácí hráči ztratili míč šestkrát, hosté 15krát (z toho šestkrát sám James) a Boston z toho dosáhl na 13 bodů.

Finále Východní konference play off NBA - 2. zápas:

Boston - Cleveland 107:94, stav série 2:0.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme