Bottas v Soči rozšířil počet finských vítězů ve formuli 1. Je dobrou náhradou za Rosberga, uznal Lauda

Finsko má přibližně pět milionů obyvatel, ale od poslední neděle i pět vítězů velkých cen formule 1. Mezi vítězné Seveřany se přidal sedmadvacetiletý pilot Mercedesu Valtteri Bottas, který v Soči po bezchybném výkonu ovládl Grand Prix Ruska.

Tento článek je více než rok starý.

Soči, Rusko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fin Valtteri Bottas po výhře v Soči

Fin Valtteri Bottas po výhře v Soči | Zdroj: Reuters

„Je to úžasné. Chvíli mi to trvalo, více než 80 závodů, ale čekání se rozhodně vyplatilo," prohlásil šťastný Bottas na stupních vítězů po závodě v rozhovoru s legendárním týmovým šéfem Eddiem Jordanem.

Ano, Bottasovi sice trvalo 81 velkých cen k tomu, aby dosáhl na triumf, ale historie F1 ukazuje, že to nic neznamená. Ze 107 pilotů, kteří dokázali vyhrát závod, jich déle než Fin čekalo celkem devět. Nechybí mezi nimi ani tři mistři světa – Jenson Button, Bottasův předchůdce v Mercedesu Nico Rosberg, ale také Mika Häkkinen – Bottasův rádce.

Bottas vyhrál Velkou cenu Ruska a slaví první triumf ve formuli 1

Číst článek

„Mika je pro mě důležitý stejně jako zbytek mého managementu. Mluvíme spolu téměř každý týden," přiznal nedávno Bottas v rozhovoru se spolupracovníkem Českého rozhlasu.

Když loňský mistr světa Nico Rosberg po zisku titulu oznámil, že končí se závoděním, byl to pro tým Mercedes i celý svět F1 velký šok. První čtyři závody probíhající sezony však jasně ukázaly, že v Bottasovi našel britsko-německý tým důstojnou náhradu.

Po kvartetu odjetých velkých cen totiž drží v kvalifikačním duelu remízu se svým týmovým kolegou Lewisem Hamiltonem, a totéž platí o počtu výher a pódiových umístění. Bottas zatím výrazněji zaváhal jen jednou, když se v Číně roztočil během výjezdu Safety Caru.

„Je evidentní, že je velmi dobrým nástupcem za Nika," citoval nevýkonného ředitele Mercedesu F1 a bývalého mistra světa Nikiho Laudu server Autosport. „Předvedl fantastickou práci. Neviděl jsem nikoho, kdo by získal své první vítězství pod takovým tlakem, jakému musel čelit od Vettela. Získat první triumf je nejtěžší, to vím z vlastní zkušenosti," dodal trojnásobný šampion na adresu svého svěřence.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme